Új manuálterápia Magyarországon

Mulligan Concept : Aktív és passzív mobilizáció kombinálva

Ízületeket mobilizálni, már a főiskolán megtanulják a gyógytornászok. Van, aki aktív mozgásokat, mások pedig manuálterápiás mobilizálási technikákat alkalmaz. Brian Mulligan véletlenül „fedezte fel“, hogy e két módszert kombinálni lehet, amivel eredményesen kezelhetőek a mozgásrendszeri problémák.

Brian Mulligan: Gyógytornász, saját rendelővel Ùj-Zélandon, Wellington városában, és tiszteletbeli tagja a New Zealand Society of Physiotherapists. A 60-as évek eleje óta foglalkozik a manuálterápiával.

A kérdésre : Hogyan “fedezte fel” a „Mobilisations with Movement“ ? ìgy válszolt Mulligan: Véletlenül. A 80-as évek elején egy betegemen fedeztem fel, akinek kosarazás közben egy ujja megsérült. Az interphalangeális ízülete meg volt duzzadva és hypomobil volt. A MWM`s eredménye meglepő volt: Egy lateralis translatiot csináltam az adott ízületben, miközben a beteg ezt az ízületét aktívan mozgatta a mozgásterjedelmében beszűkült irányba. Ezután a beteg azonnal fájdalommentesen tudta mozgatni ujját. Ezelőtt hagyományos trakciós mobilizációs technikákat alkalmaztam csekély eredménnyel, sőt az ultrahang sem hozott eredményt. A hatást, csak azzal tudtam megmagyarázni, hogy a trauma hatására az ízületben egy apró pozíciós hiba következett be. Miután korrigáltam (translatio) újra fájdalommentesen tudott az ízület működni! Ezt a hipotézist vettem alapul, hogy az izom-sceletális rendszer vizsgálatát és terápiáját kifejlesszem. Magyarázatom a MWM´s hatására nagyon egyszerű, és tudom, hogy további faktorok is szerepet játszanak. Ezek idővel ki fognak derülni!

Majdnem minden embernek volt legalább egyszer életében fájdalma valamelyik ízületében. A gyógytornászok általában ilyen jellegű fájdalmakat MT-val kezelnek. Európában még kevésbé ismert manuálterápiás technika a Mulligan Concept.

A MWM´s lényege:
A technika a nevét megalapítójáról, az Új-Zélandi gyógytornászról Brian Mulliganről kapta. A Mulligan technikával a test minden izületét, ami fájdalmas, mozgásterjedelmében beszűkült, kezelni tudjuk. Ezenkívül hatásos fájdalmas izomkontrakcióknál (pl:teniszkönyök) is. A terápiás elv rendkívül egyszerű és minden izületre könnyen adaptálható.
A Gyt. az adott ízületben egy úgynevezett: megtartott manuálterápiás passzív kiegészítő mozgást végez a beteg, pedig egyidejűleg a kezelt ízületben aktívan a beszűkült irányba mozgást végez. A végtagokon Mulligan ezt a technikát MWM-nek (mobilisation with movement – mobilizáció mozgással) nevezi. A gerincoszlopon SNAG-nak ( sustained natural apophyseal glide – megtartott természetes kisizületi elcsúszás).

A Mulligan Concept technikái:
Az MWMs és a SNAGs mellet van az úgynevezett NAGs (natural apophyseal glides - természetes kisízületi elcsúszás), ami egy klasszikus manuálterápiás technika, amikor a terapeuta a beteg kisízületét passzívan mobilizálja. NAGs-et a Cx és Thx csigolyákon lehet végezni. A Gyt. mozgatja az adott kisízület felső ízületi párját, mégpedig a SNAGs-el ellentétesen nem megtartva, hanem oszcillálva (kb. 2-szer másodpercenként) 20-30 másodpercen keresztül. Olyan betegeknél alkalmazzuk, akiknél egy ízület több mozgásiránya is fájdalmasan beszűkült. SNAGs azoknál a betegeknél alkalmazható nagy eredménnyel, akiknek adott ízület egy mozgásirányba fájdalmasan beszűkült. Amennyiben a Mulligan technika a beteg problémáját javítja, lehet a dozírozását emelni, ez annyit jelent, hogy a beteg az aktív mozgásának végén saját kezűleg a beszűkült mozgás irányába passzívan (pl:másik kézzel) nyomást gyakorol.

A MWM´s alapjai és a problémák okai Mulligan szerint:
A Mulligan technika alapjai megegyeznek a Freddy Kaltenborn MT alapjaival: -> konvex-konkáv szabály: adott ízület mozgása közben a konvex ízületi felszín a mozgással ellentétes irányba a konkáv felszín, pedig a mozgással egyirányba mozdul el. -> ennek értelmében a kezelési irány a kezelt ízület síkjához orientálódik, ami a konkáv ízületi félen át húzódik. Ez azt jelenti, hogy a Mulligan kezelés közben az ízületben végzett kiegészítő mozgásokat a kezelendő ízület síkjához párhuzamosan végezzük. Ìgy akadályozzuk meg az adott ízületben a kompressziót. A fájdalmas mozgáskorlátozottság oka Mulligan szerint egy az ízületi felszínek között kialakult csekély pozíciós hiba. (pl: gipsz, trauma hatására). A passzív mobilizáció és az egyidejű aktív mozgás hatására korrigálódik ez a poziciós hiba és beteg azonnal fájdalommentessé válik. Subakut és krónikus esetekben is eredményes! Hogy valóban eredményesek legyünk, abban a kiinduló helyzetben kell a beteget kezelni, amiben a problémája van (ha ülésben van fájdalma akkor ülésben kell kezelni).

Legfontosabb szabály:
Mobilizáció mozgással technikát (MWMs) akkor végezhetjük, ha a kiegészítő mozgás (passzív mobilizáció) és az aktív mozgás is fájdalom mentes. Tehát a Gyt.-nak adott ízületben, olyan csak passzívan végezhető mozgásirányt kell keresnie, amit a beteg a legkellemesebbnek talál, és ezt a mozgásirányt megtartva az aktív mozgás is fájdalommentes marad, valamint a kezelésnek azonnali pozitív eredményt kell mutatnia. Ezenkívül a betegnek, a két kezelés között alkalmazott önterápiával, a terápia alatt elért eredmény 50%át el kell hogy érje.

Önterápia:
Az önterápiának a Mulligan technikában nagyon fontos szerepe van, hiszen így a beteg a terápiába aktívan be van vonva, valamint a két terápia közötti idő hasznosítva van az eredmény fokozására. Önterápiához manuálterápiás övet vagy törölközőt használunk. Egy további fontos elem az önterápiában a Tape. Feltétele, hogy a kezeléskor egy olyan mobilizációs irányt találjunk, ami a beteg fájdalmát javítja. Ilyenkor lehet a kiegészítő mozgást (passzív mozgás) Tape-el stimulálni.

Mulligan tanfolyamok és témáik:
Feltétel: gyógytornász diploma (a főiskolán tanult manuálterápiás ismeretek elegendőek)
Alaptanfolyam: 3 napos, MWM´s minden végtagízületen, NAGs a Cx-on, SNAGs csigolyaközti kisízületeken, Tape technikák és önterápia (törölközővel és manuálterápiás övvel)
Követő tanfolyam: 3 napos, az alaptanfolyamon tanultak ismétlése és kiegészítése, egyéb kiindulási helyzetek és további ízületi technikák (állkapocsízület, ISI, ACI...) neurál technikák (trakcióSLR, spinal mobilizáció aktív karmozgással) kompressziós technikák (Pain Release Phenomenon) és kiegészítő Tape technikák.
Vizsga: az alap- és követőtanfolyam elvégzése után lehet letenni (külön vizsgaidőpontban) gyakorlati és elméleti részből áll, és sikeres vizsga esetén a CMP (Certified Mulligan Practitioner – okleveles Mulligan terapeuta) titulus adja.

A Mulligan Concept tanfolyamai 2005 őszétől rendszeresen Magyarországon is elvégezhetőek lesznek, kérjük figyeljétek a Mozgásterápiában a hirdetéseket!