100 éves a Schroth terápia

Katharina Schroth, Németországban, Drezdában született 1894. február 22-én.  Ő maga is gerincferdülésben szenvedett, éves korában korzett kezelést is kapott. A saját hátán kísérletezte ki módszerét, egy funkcionálisabb kezelési modellt alakítva ki magának. Egy léggömb ihlette ötlet alapján megpróbálta a saját mellkasának besüppedt (konkáv) oldalait tükör segítségével kontrollálva kikorrigálni, kiemelni. Emellett a görbület ellenkezőjét is megpróbálta elérni, „tükrözni” , túlkorrigált mozdulatok segítségével. 
 

Katharina Schroth felismerte, hogy a testtartás-kontroll csak a testhelyzet-érzékelés megváltoztatásával érhető el.
Ezt az új kezelési formát 1921-től kezdve specifikus testtartás korrekcióval, a légzési minták korrekciójával és a testtartás korrekciójával 3 hónapos rehabilitációs időkkel végezte Németországban, Meissenben saját intézetében. A 30-as évek végétől  pedig lánya, Christa Lehnert-Schroth is támogatta, együtt fejlesztették tovább a módszert.
 
A második világháború után Katharina Schroth és lánya Nyugat-Németországba költözés után egy új intézetet nyitottak Bad Sobernheim városában. Ez a Klinika a 80-as években kapta meg a Katharina Schroth Klinika nevet. A Klinika folyamatos bővülésével akkorára nőtt, hogy egyszerre több mint 150 páciens befogadására volt képes rendszerint 6 hetes kezelési turnusokkal.
 
A Schroth módszer fejlődése három generáción vezethető végig. A módszer kifejlesztése Katharina Schrothnak köszönhető, aki a saját scoliotikus eltérései illetve későbbi tanulmányai alapján állította össze és alakította ki a korrekciós mozdulatokat. Katharina Schroth lánya, aki szinte a módszerrel együtt nőtt fel, már egészen kis korától részt vett a terápiákon, majd egész életét ennek a hivatásnak szentelte. A 70-es években Christa Lehnert-Schroth tovább fejlesztette a módszert és bevezette a scolios típusok osztályozását. Később, Christa fia, Hans Rudolf Weiss is csatlakozott a terápiához.
 
1995-ben A Klinikát az Asklepios Klinika hálózat vette át, és azóta is így folyik a működése. Bad Sobernheim városában egy óriási rehabilitációs központot hoztak létre, ez a mai nevén az Asklepios Katharina Schroth Klinika, amely jelenleg közel 200 páciens befogadására képes és folyamatosan nyújtja a bent fekvő terápiás programokat a hozzájuk forduló gerincferdült, illetve egyéb gerinc és mellkasi deformitással küzdőknek.
 
A rendszer az utóbbi években történő folyamatos további fejlesztéseknek köszönhetően kiegészül a korrigált testtartás újszerű tanításaival mint például a sagittalis korrekció nagyobb hangsúlya, az ADL (hétköznapi korrekciók) és a tapasztalati alapokon történő (önkorrekciók mindenféle helyzetekben) tanulás.