Néhány szó a kismamatorna kapcsán

2008.08.07.,

A kismamatorna szükségességéről megoszlanak a vélemények a várandós anyukák körében. A kismamák egy része nagyon komolyan veszi, szinte „megszállottan” jár tornázni és pontról-pontra betartja a gyógytornász, valamint a többi szakember szakorvos, szülésznő, védőnő tanácsait. Más részük a szakorvosi javaslat ellenére sem figyel erre, felesleges időtöltésnek tartja.

A kismamatorna nem csak tornagyakorlatok hónapokig tartó ismétléséről szól. A szülésre felkészítő tréning elméletben és gyakorlatban, valamint a szülés közben alkalmazható megfelelő légzéstechnikák elsajátítása, a gátizom erősítése és a relaxációs technikák elsajátítása mind mind a program részét képezik. Maguk a gyakorlatok elsősorban a terhesség alatt megváltozott izomegyensúly harmonikussá tételét célozzák meg.

A kismamák sok esetben számolnak be a torna pozitív pszichés hatásáról, aminek segítségével a közérzetük, önbizalmuk, stressztűrő képességük javulását érhették el. Az általában a hasonló korú, érdeklődési körű és helyzetükből adódóan hasonló problémákkal és örömökkel szembesülő résztvevők komoly emberi segítséget jelentenek egymásnak. Számos példát ismerünk arra, hogy a tornán szövődött barátságok mai napig tartanak. Mások előnyben részesítik az egyéni foglalkozásokat, hisz itt lehetőségük adódik saját testük által adott reakciók célzottabb figyelembevételére is. A terhesség betöltött 12. hetétől kezdődően hasznos a torna és a 18. betöltött héttől kimondottan javasolt. Erre az időszakra a szervezet változása olyan jelentős, hogy a foglalkozásokon résztvevő kismamák már az első alkalom után szükségét érzik a szakértő irányításával vezetett gyakorlatoknak, kezelésnek. Visszajelzéseik szerint a tornát követő 3-4 napon lelkileg, fizikailag jobban érzik magukat.

A várandósság alatti hormonális változások következtében az ízületek, rögzítő szalagok fellazulnak, a szokatlanul nagy pocak felborítja a test egyensúlyát. Ennek kiegyensúlyozására a várandós nők általában hátrahúzzák mellkasukat, amivel túlfeszítik a derekukat és medence körüli struktúrákat. A súlypont helyzetének megváltozása a hátizmok folyamatosan feszüléséhez vezet, a térdek „beesnek”, mintha X-lábú lenne tulajdonosuk és lúdtalp is kialakulhat. A torna fő feladata a megváltozott statikai és ízületi helyzethez való alkalmazkodás, lehetőségekhez mérten optimalizálás. A terhesség alatti torna során olyan gyakorlatokat sajátíttatunk el a kismamákkal, amelyek segítségével elérhetik a helyes testtartást. Így a derekat, hátizmokat kevesebb terhelés éri és elkerülhető a testet-lelket megviselő derék-, gerinc- és lábfájás. A kismamatorna során a gyakorlatok mellett tanácsokat adunk a helyes tartásra, emelési technikákra, megfelelő cipő, talpbetét kiválasztására. Életmódbeli javaslatokkal szolgálunk, hogy életük legszebb időszaka még problémamentesebb, örömtelibb lehessen. Fontos tudni, hogy a terhesség alatt előforduló gerincpanaszok kezelése a baba és a mama védelmében, valamint az esetleges pl. gerincsérv, lumbágó elkerülése, kezelése érdekében szakembert igényel.

A terhesség utolsó harmadában a szervezet vízvisszatartása miatt sokaknál vizenyő lép fel. Ezt a kismama a szűkké váló gyűrűn, cipőn veszi észre. Kezelésére keringésjavító tornagyakorlatok és életmódbeli változtatások ajánlottak.

Wittine Ágnes
gyógytornász
Scolinea Gyógytorna