Mellrák után – mit tehetünk a duzzadt karral?

A karon jelentkező duzzadás, nyiroködéma kialakulásának hátterében az esetek nagy részében a mell daganatos megbetegedése áll.

A daganat miatti operáció nem csak a mell állományát érinti, hanem a környéki nyirokcsomókat is, egyénenként változó mértékben. Az eltávolított nyirokcsomók hiányzó működése, a kar nyirokkeringésének biztosítása így károsodik és idővel ez tüneteket okozhat. Az eltávolított nyirokcsomók okán a nyirokfolyadék elszállítása akadályba ütközik, így folyadékfelszaporodás alakulhat ki, a mit a páciens a kar dagadásaként érzékel. Ezen kívül a sugárterápia miatt a szövetek és a nyirokhálózat állománya sérülhet, ami még tovább fokozza ezt a problémát.

Mit tudunk tenni, ha kialakult a kar duzzanata?

A Földi-féle komplex fizikális ödématerápia lehetőséget nyújt a probléma kezelésére és egy jó állapot fenntartására. A nyirokdrenázs az akadályozott területekről más irányba, működő területekre irányítja a felhalmozódott nyirkot, ezzel a járul hozzá a nyirokfolyadék elvezetéséhez. A terápia fontos részét képezi a bőr speciális ápolása, a kompressziós bandázs, majd kompressziós gyógyharisnya. Segítségükkel további, stabilabb eredmények érhetők el. Az ödématerápia magában foglalja még a kar speciális tornáját, ami szintén a nyirok elfolyását hivatott elősegíteni.

Amennyiben mellrák operáció után az említett tüneteket észleli a páciens, mielőbb érdemes elkezdeni a terápiát, a probléma előremenetelének megelőzése érdekében. Minél előbb és rendszeresen történik meg az elvezetés, az ödématerápia, annál kevésbé fogja az életminőséget befolyásolni a probléma.