Maitland manuálterápia

A Maitland manuálterápia az ideg-, izom-, ízületi-rendszer diszfunkcióinak vizsgálatára és kezelésére alkalmas angloausztrál módszer.

A koncepció specifikumai közé tartozik a páciens központúság, a klinikai megalapozottság és érvelés, a részletes mozgásszervi vizsgálat, a probléma eredetének felkutatására szolgáló differenciálás és az újratesztelés.

A precíz, átfogó fizikális mozgásrendszeri vizsgálat a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul. A differenciálás a vizsgálat részeként speciális tesztekkel a fájdalmas mozdulatban, illetve helyzetben segít megtalálni a problémát előidéző struktúrát. A vizsgálat eredményeinek megfelelően így specifikusan a rendellenesség okát tudjuk kezelni.

A módszer jellemzője továbbá a sajátos gondolkodásmód, mely az elméleti megalapozottság és a klinikai érvelés átjárható kettős rendszerén alapszik. Ezen felül a koncepció fontos része a folyamatos kommunikáció, újratesztelés, újragondolás, az aktuális tünetekhez való alkalmazkodás; a tesztelés, illetve kezelés következtében kialakult állapotra való reagálás.

A kezelési fogásokon belül megkülönböztetünk akszesszórikus és passzív fiziológiás technikákat, melyeket a fájdalom erőssége és jellege alapján a problémának megfelelő kiinduló helyzetben alkalmazunk. Szintén a fájdalom mértéke határozza meg az alkalmazott technika erősségi fokozatát és az ismétlés számot. A helyesen megválasztott és kivitelezett fogásokkal csökkenthető a fájdalom mértéke és növelhető a mozgástartomány. A speciális ideg mobilizáló technikákkal a gyulladások, letapadások, nyomásos állapotok miatti korlátozott idegi elmozdulás kezelhető.

A konkrét kezelést mindig egy szubjektív és objektív újratesztelés követ, mely meghatározza a terápia további menetét.

A cél a fájdalom csökkentés mellett az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása, a minél gyorsabb funkcionális rehabilitáció megkezdése érdekében.