Katona-módszer

Dr. Katona Ferenc, ideggyógyász, fejlődésneurológus és munkacsoportja által kidolgozott terápia a Katona-módszer (neurohabilitációs tréning), mely az eltérő, kóros irányú idegrendszeri fejlődés mozgásterápiája.

A fejlődésneurológiai kivizsgálás már újszülöttkorban is elvégezhető, ha a csecsemő mozgásfejlődése elmarad a várhatótól, nem eszik rendesen, kontaktusfelvételi, tartási, egyensúlyi problémákat mutat vagy koraszülött. Amennyiben a vizsgálat kóros idegrendszeri fejlődést állapít meg, a Katona-módszert kezdik el alkalmazni, mely egyben kezelési mód is.

Ez a módszer elméleti alapokra épül, nem foglalkozik az inakban, izmokban lévő elváltozásokkal, hanem a baba meglévő elemi mozgásmintái gyakoroltatásán alapul, a csecsemő idegrendszerének automatikus mozgás-szabályozását aktiválja, tehát nincs köze a manuálterápiához, tornához vagy bármely más rehabilitációs tevékenységhez. A mozgás és az értelmi, illetve magatartásfejlődés kórfolyamatainak kezelését megtanítják a szülőknek, módszertani képzésben részesülnek, ami lehetővé teszi, hogy a mozgásterápia otthon folytatódjon az előírt módon, szigorú időbeosztásban. A kontrollvizsgálatokon az ellenőrző vizsgálat alapján módosítják a terápiát a baba fejlődésének megfelelően.

A Katona-módszer sikere azon alapul, hogy a gyermeket mihamarabb kivizsgálják, így hamarabb kezdődhet el a kezelés és annál hatékonyabb a terápia. Az lenne a tökéletes, ha már a csecsemőt 3 hónapos korában megvizsgálnák és szükség esetén elkezdődhetne a kezelés szoros együttműködésben a családdal.