Év végi porckorongproblémák

Ki ne ismerné a karácsony előtti hajtást? Minden legyen kész, még gyorsan újítsuk fel a lakást, hogy szép legyen karácsonyra …. És akkor jön egy mozdulat ami miatt nem csak hogy a lakás nem lesz készen, de ágyban töltjük a karácsonyt.

Napjainkban gyakran előforduló problémát jelent a csigolyák közötti porckorongok károsodása. A porckorongok erős, komplett felépítő elemeit, bizonyos behatások károsíthatják, ami fájdalmas tüneteket produkálhat. A porckorong egy belső konyonyás és egy külső gyűrű jellegű szerkezettel rendelkezik. A külső gyűrű átszakadásakor az már nem képes a helyén tartani a belső, kocsonyás állományt, ami miatt ez kiboltosul (protrusio), nyomást gyakorolva ezáltal a környező szövetekre. Ez a gerincsérv kialakulásához vezető első lépcsőfok.

Milyen tüneteket okoz a porckorongsérv?

Az itt található legfontosabb szövetek, amelyek nyomás alá kerülhetnek a gerincsérv hatására, a gerincből kilépő ideggyök, a gerincvelői burok. Az ebből adódó tünetek a helyi fájdalomtól, a végtagokba kisugárzó panaszokon keresztül egészen az elviselhetetlen fájdalmakig fokozódhatnak. Egy nyaki érintettség esetén a nyaki szakaszra korlátozódó fájdalomról, vagy zsibbadásos panaszokról számolnak be leggyakrabban a páciensek. A derék szakaszon elhelyezkedő gerincsérv derékfájdalmat, zsibbadást, de akár inkontinencia problémákat (vizelet- és széklettartási zavar) és komolyabb esetben járásképtelenséget is okozhat.

Mielőbb gyógyítsuk! - gyógytorna, McKenzie terápia.

A gerincsérv diagnosztizálásában, gyógyításában nagy szerepet játszik az időfaktor. A terápia sikeres kimenetele szempontjából nagyon fontos a korai felismerés és gyógyítás. A megfelelő, erre a betegségre specifikus gyógytornakezeléssel a panaszok sok esetben megszüntethetők. A McKenzie terápia, valamint egyéb kiegészítő terápiák segítségével a kitüremkedett porckorong részlet mechanikai úton történő helyreigazítása a cél. Ez annyit jelent, hogy bizonyos, egyénenként meghatározott irányú mozdulatokkal igyekszünk visszakényszeríteni azt az eredeti helyére. Emellett manuálterápia a kezelésben leggyakrabban alkalmazott módszer.

Természetesen jogosan merül fel a kérdés - Jó, hogy visszamegy, de mitől marad ott?

A McKenzie terápia alapelve, hogy az ezzel a céllal kiválasztott mozdulatokat nagyon gyakran (akár két óránként) végezzünk, hogy a struktúrák az új helyzeti szituációhoz alkalmazkodjanak. Az intenzitás és a gyakoriság meghatározását a gyógytornász végzi. A szöveti nyomás megszűntével, a fájdalmak megszűnését is elérve a stabilizációnak (stabilizáló tréning) jut fontos szerep a terápiában. Olyan célzott izomerősítésre van szükség, amely a gerinc stabilitását biztosító 1-2 csigolyát áthidaló izmokat érint. Csak ennek megléte esetén bízhatunk abban, hogy a folyamat kiújulását meg tudjuk előzni. A gyógytornász feladata a fájdalommentesség elérésében, majd a célzott erősítésben rejlik. Nem működik a folyamat azonban a páciens megfelelő együttműködése nélkül, hiszen neki kell kiviteleznie az előírt gyógytornaprogramot. Ideális esetben a fájdalom fokozatos csökkenéséről számolnak be a páciensek. A hosszú távú program heteket, hónapokat is igénybe vehet, de meghálálja a gondoskodást egy újra fájdalommentes, erős háttal!