Az én gyerekem nem lesz gerincferdült! 2. rész - Mi történik odabent?

Ha megvan a diagnózis, hogy a gyermeknek gerincferdülése van, óriási felelősség nyugszik a kezelő személyek vállán, hogy a kezelési irányelveket jól határozzák meg.

A gerincferdülés rendszerint lassan, a növekedés során fokozatosan alakul ki. Ez idő alatt a csigolyák deformálódnak, és ez a tendencia egészen a növekedés lezárultáig folytatódik. Az elváltozások, mint például a váll magasságbeli eltérések, a vállöv és a medence elcsavarodása, ágyéki púp, bordapúp, egyre látványosabbá vállnak. A mellkas ilyen fajta elcsavarodása akár a belső szervek működésére is hatással lehet.

Az erőteljes görbületek miatt egyenlőtlen terhelés nehezedik a csigolyákra. Ez egyoldali növekedési zavarhoz vezethet a csigolyák növekedési porcában, mely ugyancsak romlás veszélyét hordozza magában. Az élet előrehaladtával idővel ez egyoldali elhasználódáshoz és idő előtti kopáshoz vezet. Az egészségügyi hátrányok mellett, szerepet játszanak a kozmetikai szempontok is, ahol mindenek előtt a bordapúp okozza a fő problémát, mely a gerincferdülés romlásával egyre láthatóbbá válik.
A kezelés menetét a gerincferdülés mértéke és a páciens életkora nagyban befolyásolja. A korai terápia minden esetben jó hatással van a prognózisra. A kezelés célja a görbület növekedésének megakadályozása valamint az állapot javítása. A gerincferdülés kezelése során, amennyiben felnőttkor elérésére a görbület mértéke nem haladja meg a 30°-t, kicsi a valószínűsége a későbbi romlásnak, ezzel a másodlagos tünetek kialakulásának is. Gerincferdülés kezelése esetén a legoptimálisabb időszak a gyermekkor, amikor is képesek lehetünk az egészségügyi problémák megakadályozására és a kísérő tünetek kialakulásának megelőzésére, mivel a gyermekek csontozata még puhább, megengedi a formálást. A csontos érettség előtt van a legnagyobb esélyünk Schroth terápiával és korzett kezeléssel a rosszabbodás ellen hatni, és ebből kifolyólag a terápia eredményességét növelni.

A növekedés lezárultával ez a testi adottság a javulásra egyre jobban csökken. Minél később kezdődik meg a hatékony kezelés, annál kisebb az sikeres kezelés esélye. Amikor a görbület nem haladja meg a 10 Cobb fokot, megfigyelésre van szükség. A gerinc görbületének kezelése 10°-tól kezdődik gyógytornával. 15°-nál nagyobb görbület a csontos érettség előtt intenzív kezelést vetít előre. A gerincferdülés korai kezelése (20° alatt) megelőző és romlást gátló terápiaként jellemezhető. Ebben a fázisban a gyógytorna számít elfogadott kezelési módnak.

Ha görbület mértéke a 20°-ot meghaladja, a gerincferdülés korzettel (fűző) és Schroth gyógytornával kezelendő. Abban az esetben, ha önmagában a Schroth gyógytorna nem elegendő romlás megakadályozásához, a spontán javulás sem elvárható. Ilyen esetben az intenzív kezelés segíthet a kitűzött cél elérésében.

30°-ig a, a növekedés lezárultával, általában kedvezőbb kimenetellel számolhatunk. Görbületek korrekciója és a szövődmények megelőzése ilyen esetben a intenzív Schroth terápiával és korzett kezelés alkalmazásával eredményes lehet. 30° és 40° között a kezelés célja az aktuális állapot javítása, egy esetleges operáció elkerülése, valamint a társbetegségek megelőzése. 40°-os határnál beszélhetünk úgynevezett rossz kimenetelről, ahol a műtétet, mint lehetőség is számításba kell venni.

Az "Scoliosis intenzív hét"-ről bővebben itt olvashat: Scoliosis intenzív hét