Az én gyerekem nem lesz gerincferdült! 1. rész

Hatásos mondat, ha ellen akarunk állni a gerincferdülésnek. De nagyon sok munka van mögötte, ki bevállalja, ki nem... Ön melyik táborhoz tartozik?

A gerincferdülés első diagnózisa legtöbbször iskolaorvostól, háziorvostól vagy ortopéd szakorvostól származik. Optimális esetben a szülőnek már ez előtt feltűnik, hogy valami nem stimmel és amilyen gyorsan csak lehet, orvoshoz viszi a gyermeket.
A gerincferdülés a pubertás korban sokszor észrevétlen marad, mely a „semmi”-ből azaz tünetmentességből fakad, ami annyit jelent, hogy nem érez a gyermek az esetek többségében eltéréseket, fájdalmakat.
Az elálló lapockák kikandikálhatnak a pólóból, a törzs és a kar által bezárt háromszög aszimmetriája megnehezíti a ruhaválasztást. Külsőleg kezdetben nincs szembeötlő elváltozás, a pácienseknek pedig nincsenek panaszai.

A diagnózis a törzs aszimmetráiból válik gyaníthatóvá.

Az alábbi lista azokat az eltéréseket tartalmazza, melyek a legfontosabbak a diagnózis során:

- törzs-kar háromszög aszimmetria
- medence eltolódása
- ágyéki púp, bordapúp
- elálló lapockák, egyik váll magas állása.

Az elváltozások, a kozmetikai problémák miatt, nem csak egészségügyi, hanem pszichés gondot is jelentenek gerincferdülés esetén. A legnagyobb nehézséget a diagnózis felállításában az jelenti, hogy a szülők serdülő gyermekük hátát csak nagyon ritkán látják póló nélkül. Gyakran fordul elő, hogy a szülők csak a strandon, jó ha egy éveben egyszer látják így gyermeküket és ekkor veszik észre az aszimmetriákat.

Ha a gyermek specialista orvoshoz kerül, ő felállítja a diagnózist és írja fel a szükséges kezeléseket. Klinikailag megvizsgálja a hátat, előre hajlási tesztet végez. Az előre hajlás során a vizsgált páciensnek nyújtva kell tartania a térdét és karját lazán lógatnia. Amennyiben ebben a helyzetben a két oldal között eltérés mutatkozik, a gerincferdülés esélye igen nagy. A klinikai vizsgálat mellett, rendszerint készítenek RTG felvételt is. Ez általában egy állásban készített kép a gerinc egészéről. A felvétel alapján többnyire három értékről kapunk felvilágosítást: a görbület szögértékéről (Cobb-fok), a csavarodás mértékéről (rotációs fok), és az aktuális növekedési stádiumról (Risser-jel).

Más modern sugárzásmentes eszközök, becsült értékek segítségével adnak képet az egyes paraméterekről, így lehetővé téve a kezelések során a rendszeres kontrollt. Ilyen például a scoliometer (csavarodás mérő). Fontos tudni mennyire kifejezett, illetve súlyos a gerincferdülés, ugyanis az orvos ez alapján dönti el, hogy a páciens számára a konzervatív kezelés, a torna és a korzette, vagy az operáció a választandó kezelési forma.

Bővebben:

Gerincferdülés specialista szakorvos

Gerincferdülésre specializált szakrendelő

Ez az első lépés azon az úton, hogy a gyermek elkerülhesse a gerincferdülést.
A következő néhány napban megbeszéljük a többi, ez után következő lehetőséget, figyelje a cikksorozatot!