A gerincferdülés havi egyszeri lehajlással megelőzhető!

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbületét jelenti, amihez egyidejűleg a csigolyák elcsavarodása is társul. Ezen elváltozásra alapozva alakul ki a törzs aszimmetriája, ami bizonyos esetekben a medencére is kiterjed. A csigolyák elcsavarodása a mellkas, a bordák és a derékszakasz külsőleg is látható deformációjához vezet (bordapúp, bordavölgy).

Az esetek nagy százalékában (több mint 90 %) a kiváltó okok ismeretlenek (idiopathiás-ismeretlen eredetű), illetve leginkább genetikaiak. A családi halmozottság a statisztikák szerint valószínűsíthető, így olyan eseteknél ahol a felmenő ágban már előfordult a betegség, fokozottabb figyelemmel kell eljárni. A lefolyásról nehéz általánosságban beszélni, minden érintettnél más és más. A 10 fok alatti görbületek általában “jobb indulatúak”, kevésbé mutatnak rosszabbodást (folyamatos kontroll szükséges) és nem vezetnek további mozgásszervi problémákhoz. Az ennél nagyobb fokú görbületek esetén folyamatos terápia (Schroth terápia, korzett) szükséges, legfőképpen a növekedési fázis ideje alatt, a rosszabbodás megakadályozása céljából. Létezik olyan gerincferdülés, ahol a terápia ellenére sem sikerül a romlást megállítani, ilyen esetekben általában az operáció lesz a megoldás. A későbbi következményeket nézve elmondhatjuk, hogy kb. 35 Cobb fok (a gerincferdülés röntgenfelvételen meghatározott mértéke) feletti mértéktől számolhatunk a teljesítőképesség csökkenésével, 80-90 fok körüli értéknél szív-tüdőproblémák megjelenésének lehetőségével.

Korai felismerés

A korai felismerés kulcsfontosságú a gerincferdülés témakörében. Minél előbb felismerésre kerül a gerincferdülés, annál kevésbé megterhelőek a terápiás beavatkozások és annál nagyobb a javulás lehetősége.

Vajon van az Ön gyermekének gerincferdülése?

A gerincferdülés diagnosztikájának első lépése a megfigyelés, amit otthonában, Ön is könnyedén elvégezhet.
A vizsgálatot levetkőzve, állásban, hátulnézetből végezzük.

Amit megfigyelünk:

- a medence középhelyzetben áll-e, vagy egyik oldal felé eltolva
- két oldalon a kar és a törzs távolsága szimmetrikus-e
- a derék egyik oldalán látunk-e bemélyedést, “redőt”
- a bordák magasságában látunk-e az egyik oldalon púpot (bordapúp)
- a két lapocka egyforma magasságban és a gerinctől egyforma távolságra áll-e
- a két váll egy szintben helyezkedik-e el
- a gerinc vonala egyenes-e (tapintással is követhető)

Előrehajlásos teszt:

Miközben a gyermek lassan, lazán, karját lelógatva előrehajol, Ön figyelje meg elölről és hátulról, hogy a hát a gerinc két oldalán szimmetrikusan emelkedik-e elő. Amennyiben a derék vagy a mellkas egyik oldala felfelé púposodik, miközben a másik oldal laposabbnak tűnik, valószínűsíthető a csigolyák csavarodott helyzete és ezzel a gerincferdülés is. Ellenőrizze gyermekét gyakran, különös tekintettel a növekedés időszakaira (havonta). Amennyiben az említett elváltozások egyikét, vagy akár többet is észlel, érdemes ortopéd orvoshoz fordulnia további vizsgálatok céljából.

Ha minden hónapban egyetlen egyszer megvizsgálja gyermekét, nagyon nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy idejekorán felismerésre kerülhessen és kezelve legyen a probléma amiért gyermeke egyenes gerince fog köszönetet mondani.

Havonta egyszer, két perc!

Bővebben a terápiáról:
Schroth terápia