Mi az a manuálterápia Maitland módszere szerint?

A manuálterápia egy fizioterápiás vizsgálati és kezelési módszer, amely fájdalomproblémák, izületi, izom, és idegi problémák megoldására nyújt segítséget. A Maitland manuálterápia kifejlesztése az 50-es évekhez, Geoffrey D. Maitland, (ausztrál) nevéhez fűződik. A módszer tudományos bizonyítékokon alapuló, kifejezetten az egyénre szabott vizsgálódást és ennek eredményére alapozott célzott egyéni terápiát helyezi előtérbe.

A legelső és legfontosabb lépés a jelenlegi panaszok okainak tisztázása, ahol célzott kérdéseket teszünk fel annak érdekében, hogy az Ön panaszának kialakulásában szerepet játszó összes problémát feltérképezzük. A kérdések felölelik a fájdalom, az egyéb testi tünetek, és a jelenlegi mindennapi életbeli mozgásszituációk jellemzőit. Ezután az aktuálisan panaszos testi régió vizsgálata történik meg, majd ezzel szoros kapcsolatban azoknak a testtájékoknak a vizsgálata, amelyek összefüggésben lehetnek a problémával. A vizsgálat ideje, komplexitása az egyéni problémához igazodik. A vizsgálat segítségével Önnel együttműködve egy kezelési tervet állítunk fel, ahol konkrétan meghatározzuk azokat a célokat, amelyek az Ön állapotának javulását segítik majd elő, és kiválasztjuk a lehető legspecifikusabb technikákat ennek elérése érdekében. A manuálterápiás technikák a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek: izületi mozgásképesség, funkció javítása, az izomfunció és erőegyensúly helyreállítása, az idegrendszer, idegi struktúrák mozgásképességének javítása. A kezelés alatt folyamatosan kontrolláljuk, hogy ezek a technikák biztos sikert hoznak-e az Ön állapotának javításában. Ezt az esetek többségében azonnal panaszcsökkenés formájában érezhetővé tudjuk tenni az Ön számára. A kezelés fontos részét képezi a helyes mindennapi aktivitások, illetve sportos aktivitások oktatása, a probléma jellemzőiről történő felvilágosítás, a kiújulás megelőzésének, illetve saját otthoni feladatsornak az ismertetése is.

Milyen esetekben segíthet a Maitland manuálterápia?

A Maitland manuálterápia segítségével mind akut, mind krónikus problémák kezelhetők. A leggyakoribb problémák, ahol sikerrel alkalmazható a terápia:
- hátfájdalmak
- nyaki panaszok, derékpanaszok
- kisugárzó fájdalmak
- idegi irritáció, zsibbadások
- térdfájdalmak
- könyökfájdalmak, bokaproblémák (szalagsérülés, gyulladás)
- alagút szindrómák
- sportsérülések