Terrier-módszer

A Terrier- módszer egy reflexterápián alapuló manipulatív masszázs, a gerincoszlop- és a perifériás ízületek terápiája, melyet Dr. med. J. C. Terrier reumatológus, a manuálterápia és a rehabilitáció szakorvosa fejlesztett, dolgozott ki.

A Terrier- féle ízületi és lágyrész mobilizációs technika a klasszikus masszázsfogásokat ötvözi a manuálterápiában alkalmazott csúsztatással, trakcióval, az adott ízület gyógyításánál, kezelésénél az ízület masszázsát, mobilizálását és nyújtását kombinálja egy mozdulatban. A sokrétű nyomásingerrel a fájdalomingereket közvetítő proprioceptorokat célozza meg és elnyomja a mechanoreceptoron keresztül a fájdalomérzet szegmentális továbbítását.

A technika alkalmazható fájdalomcsillapítás, traumák vagy műtétek utáni mozgásbeszűkülés, mozgáskorlátozottság esetén, az ízületek, lágyrészek reumatikus megbetegedéseinél, ízületi kopás, izomfeszülések, izomtónus zavarai esetében, illetve a sportrehabilitációban, de akut gyulladásos állapotokban, ízületi instabilitás esetén nem ajánlott.