Teniszkönyök

Az orvos gyorsabban segít, a fizioterápia tartósabban

Lateralis epicondylitisnél a corticosteroid injekciók és a fizioterápia is csökkenti a tüneteket a pácienseknél. Persze mindkét beavatkozás különböző időpontokban hat.

Erre az eredményre jutottak Steven Barr és kollégái a Teeside Egyetemről a nagy-britanniai Middlesbrough-ban egy szisztematikus áttekintésden. A tudósok olyan elektronikus adatbankokban kutattak, mint az AMED, Medline, PEDro és a Cochrane Központi Regiszter randomizált és kontrollált tanulmányok után, amikben a corticosteroid injekciók hatását hasonlították össze a fizioterápiával vagy azokkal az esetekkel, ahol nem történt kezelés.

A szerzők öt magas kvalitású publikációt vettek bele a munkájukba, amiket a PEDro –Skála segítségével értékeltek. Ezek a munkák különböztek a fizioterápiás intézkedések módszerében, gyakoriságában és időtartamában- például figyelembe vették a manuálterápiát, akupunktúrát vagy a frikciókat, valamint az injekciózás kritériumait az eredmények paramétereit.

Csak a fogóerő és a fájdalom változása volt minden egyes tanulmányban kiértékelve. Az utánkövetések ideje szintén változó volt, vagy két-három hetes vagy egy éves. Az egyes munkák nehézkes összehasonlíthatósága ellenére Barr és kollégái megállapították, hogy a corticosteroid injekciók rövidtávú lefolyásban háromtól hat hétig csökkentették a panaszokat. Ezzel szemben a fizioterápiás eljárások közép-és hosszútávon effektívek a terápiát követő hat és ötvenkét hét közötti időszakban. Steven Barr és csapata leszögezi, hogy ezen irodalmi áttekintés eredménye a csekély számú tanulmányra és a különböző formákra alapozva óvatosan interpretálandó.