Tanzberger- módszer

A Tanzberger módszer a vizelet és a székletinkontinencia kezelésének terápiája, melyet több éves tapasztalat által a német származású gyógytornász, Renate Tanzberger dolgozott ki.

A módszer nagy hangsúlyt fektet a terapeuta és a páciens közötti kommunikációra, mivel ez a medencealapi-, és záróizomzat funkcionális probléma magyarázatának kirajzolódásában és megfelelő kezelésében nélkülözhetetlen szerepet játszik. A terápia célja a funkcionális, reflexszerű, reaktív izomösszehúzódás kiváltása egy speciális légzéstechnika segítségével. A medencealap- és záróizomzat helyes működése a vizelet és a székletelvezető rendszer szempontjából. Emellett a terápia részét képezi az anatómiai, élettani ismeretek, illetve a mindennapi élet mozgásainak elemzése, ezek a terápiába való beépítése. A kezelés kibővül a cél elérése érdekében köhögési tréninggel, tanácsadással, vérkeringésjavító módszerekkel. A terápia szintúgy alkalmazható gyermekeknél, nőknél, illetve férfiaknál is.

A Tanzberger kontinenciatréning alkalmas urogenitális szervek süllyedésénél, stressz-, és késztetéses inkontinenciánál, kóros vizelési inger esetén, gynecologiai, urogynecologiai, urológiai és proctologiai oprációk előtti és utáni állapotban, menstruációs problémák, székrekedés esetén, illetve stressz-, és késztetéses inkontinencia kezelésére, valamint kedvezően befolyásolja a szexuális életet.