Sportsérülések megelőzése

A sport, a testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére, mely nemcsak a testnek jó, hanem a közérzetet is javítja.

Az sportolás célja az, hogy úgy mozogjunk és fejlődjünk, hogy közben ne sérüljünk meg, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a sportsérülések megelőzésére, elkerülésére.

A rendszeres testedzés elkezdéséhez megfelelő edzésterv szükséges. Az edzés három fő részből áll: bemelegítés, fő szakasz, levezetés. A sportoláshoz nélkülözhetetlen a bemelegítés, az alapozás. A bemelegítés feladata, hogy felkészítse a sportolni vágyót a mozgásra fizikai, és pszichés értelemben is. Bemelegítés során az anyagcsere felgyorsul, a szívfrekvencia és a légzésszám megemelkedik, az izmok vérellátása megnő, oxigénellátásuk javul. Az izmok nyújthatóságának mértéke növekszik melynek következtében csökken a sportsérülések kialakulásának kockázata. A bemelegítés alatt további pozitív hatások tapasztalhatók, mint például az izomfeszülések és esetleges kóros tónusú állapotok rendeződése. Emellett pszichés oldalon lecsillapodnak a gondolatok és megnő a motiváció a mozgáshoz. Sportolás előtt mindig szánjon elegendő időt az alapos bemelegítésre.

A sportolás fő szakaszának helyes végrehajtása az adott mozgástípusokra, gyakorlatokra sajátosan jellemző. A fő szakasz megfelelő minőségű, valamint intenzitású edzésprogram esetében elfárasztja, leterheli a sportolót. Az elfáradás után azonban rendkívül fontos, hogy fokozatosan csökkentsük a terhelést. Egy levezető szakasz beiktatásával csillapítsuk le a mozgás során felpörgetett szervezetünket. Ha ez elmarad az edzés fizikai, illetve pszichés hatásai nem érvényesülhetnek, és a sérülések előfordulásának gyakorisága is jelentősen megemelkedik.

A levezetés utolsó eleme a nyújtás. A nyújtás céljai között fersorolható az ízületi mozgásterjedelem megnövelése, az ízületi hajlékonyság fejlesztése, a fokozott véráramlás fenntartása, és emellett hozzájárul az izmok nyújthatóságának, rugalmasságának javításához is. A nyújtás során figyeljük a légzésünk ütemét, igyekezzünk nyugodtan, mélyeket lélegezni. A nyújtásnak két fő változata van. A dinamikus módszer nyújtó-ernyesztő hatású, valamint lassuló vagy gyorsuló sokszor ismétlődő után mozgások sorozata. A statikus nyújtás a legelterjedtebb. Olyan mozdulatlan testhelyzetek kitartását jelenti, melyek hozzájárulnak az ízületek, inak és izmok rugalmasságuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez, emellett regenerálja az elfáradt izmokat és visszaállítja a megfelelő méretre őket. Ilyen módon megelőzhetőek az izom és ízületi sportsérülések nagy része, és kisebb az izomláz kialakulásának esélye. Ajánlott a sportfelszerelés alapos áttekintése, a mozgáshoz, a sportághoz, talajhoz alkalmazkodó, megfelelő lábbeli és alkalmas öltözék kiválasztása. Viseljen megfelelő védőfelszerelést, lovagláshoz, kerékpározáshoz, síeléshez. Az ideális sportfelszerelés, sportcipő sok esetben komoly sérülésektől, károsodástól óvja meg a sportolni vágyót.

Mindig tartsuk be a fokozatosságot, soha ne kezdjünk hirtelen sportolni, inkább rendszeresen mozogjunk, és csak fokozatosan növeljük a terhelést. Hasznos a kiegyensúlyozott étrend, továbbá a bőséges folyadékbevitel mozgás, sportolás előtt és után.