Schroth módszer

A háromdimenziós scoliosis terápia, a Schroth terápia a gerincferdülés egyik leghatékonyabb konzervatív kezelési módszere, melyet a német Katharina Schroth saját tapasztalatai alapján kísérletezett ki az 1900-as évek elején.

Katharina Schroth a gerincoszlop anatómiai tulajdonságait figyelembe véve a törzset három egymás fölött elhelyezkedő blokkra osztja fel, melyek gerincferdülés esetén egymáshoz képest elfordultak, illetve egymással szemben elcsavarodott helyzetben deformálódtak. A gerinc deformitásai következtében a csigolyák ék alakúvá válnak, a bordák mozgékonysága korlátozódik, így a légzési volumen csökken.

A terápia három dimenzióban javítja a gerincdeformitásokat egy speciális háromdimenziós légzés technikával összekötve. A módszer lényege, a gerinc maximális aktív nyújtásával elért állapotban a háromdimenziós légzéssel a törzs visszaforgatása és a javított, korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett nyújtás és izomerősítés. A tornagyakorlatokkal a hibás testtartás korrekciója, a csökkent működésű tüdőterületek beindítása és a testkép normalizálása a cél, elősegítve ezzel a progresszió lassítását, megállítását a gyakorlási időn kívül a hétköznapi életben. A kezelés mindig egyénre szabott, hosszútávú, mely hozzájárul a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálásához, a görbület felegyenesítéséhez, illetve a csavarodás csökkentéséhez. A Schroth módszer kombinálható, kiegészíthető más terápiákkal is (PNF, fájdalomterápia) a gerincferdülés kezelésében, rehabilitációjában, a fájdalmak és a következményes betegségek kezelésében.

A Schroth terápia a scoliosis (gerincferdülés), különböző gerincfájdalmak, gerincdeformitások (pl.: Bechterew kór) operáció előtti mobilizáció, operáció utáni rehabilitáció, valamint a Scheuermann kór kezelésére alkalmazható.