Rectus diastasis – otthoni gyakorlatok kezdőknek

Talán kevesen gondolnák, hogy a rectus diastasis, más néven az egyenes hasizom szétválása az először szült nők kb. 37 %-át érinti. A másod, illetve többedszer szült nők esetében ez az arány rohamosan nő. Miért beszélünk a problémáról? Biztos hogy ez csak esztétikai problémákat vet fel az érintett nők körében? Korántsem ilyen egyszerű a történet.

Lépjünk csak vissza oda, hogy mikor is kezdődik ez az elváltozás. A kialakuláshoz jó kiindulási alapot ad a túlsúly, a nehéz tárgyak emelése, a várandósság, a rossz testtartás, a rossz kötőszöveti felépítés. Az esetek többségében nőket érinti a probléma. A következmények pedig a hátizomzat állandó túlterhelése, a derék hiányzó stabilitása, derékfájdalmak, medencealapi problémák (hosszú távon elősegíti az inkontinencia kialakulását).

Sokan kezdik el a problémát általános hasizomgyakorlatokkal házilag orvosolni, illetve néha nincsenek tudatában annak, hogy itt nem „csak” a várandósság ideje alatt megnyúlt hasizom problématikájával állnak szemben. Mi ezzel a gond? A szétvált hasizom a saját szétvált helyzetében erősítve még kevésbé fogja a fiziológiás húzási-tartási irányokat megtartani, így a probléma ezzel nem lesz javítható. Sőt, hosszú távon inkább káros következményekkel járhat ez az irány.

Mit kell tennünk?

A rectus diastasis kezelése nagy mértékben függ annak mértékétől, a probléma kialakulása óta eltelt időtől, az érintett páciens jelenlegi izom- és fizikai állapotától, terhelhetőségétől. Gyógytornászként ezt egy előzetes felméréssel határozzuk meg és ennek eredményére alapozzuk a tréninget. Ha szülés utáni rectus diastasisról beszélünk, ennek terápiája elkezdhető már a második héten, így a legjobb esélyeket megadva a gyógyulásnak. Ebben az esetben heti szinten változtatva a gyakorlatokat illetve ezek intenzitását, néhány hét elteltével látványos javulásokat érhetünk el.

A gyakorlatokat egyénre szabva határozzuk meg az előbb említett állapotnak megfelelően. Vannak bizonyos alapgyakorlatok, amelyek szinte mindenkinél elvégezhetők, ezekből válogattam össze lentebb néhányat. Kipróbálni érdemes, aki pedig kedvet kap, jön a folytatás a haladóbb gyakorlatokkal. Örömteli tornát kívánok!

1. Feküdj le kényelmesen a hátadra. A lábaid talpon elhelyezve. A két tenyered tedd a hasadra a köldök magasságában. Lélegezz be a tenyered alá, nem túlságosan megemelve a hasfalat, majd hosszan szájon át fújd ki a levegőt úgy, hogy a köldököd süllyedését érzékeld a kezeddel.

2.Végezd az előző gyakorlatot és a kifújás ideje alatt próbáld a köldöködet a gerinc felé húzni (talaj felé jelen esetben)

3. Maradj az előző helyzetben, tedd át a kezed a bordáid ívére. Lélegezz be a kezed alá, majd szintén hosszan lélegezz ki úgy, mintha a bordaíveid a két oldalról össze, egymás felé szeretnéd húzni.

4. Maradj az előző helyzetben, csúsztasd le a kezed a medencéd elülső részéhez. Lélegezz a kezed alá, majd szintén hosszan lélegezz ki úgy, mintha a medence két oldalát egymás felé szeretnéd húzni.

5. Négypontos gyakorlat: Maradj háton fekve, nyisd ki a tenyered és a két hüvelykujjad tedd a bordaívekre oldalról, a gyűrűs ujjad pedig (a lábad felé néző helyzetben) tedd a medencecsontodra. (4 ponton érintesz) Lélegezz be az ujjak alá, majd a kilégzésnél próbáld meg ezt a négy pontot összehúzni a köldököd irányába.

Először 4-5 légzésen át végezd az egyes gyakorlatokat, majd tarts kis szünetet és ismételd 2-3 szériában. A gyakorlat alatt ha azt helyesen végzed, érezni fogod a hasfalad feszülését különbözőképpen az adott területeken. Fontos, hogy ne siess, a saját normál légzési tempódhoz alkalmazkodj. A gyakorlatok kezdő, általános rávezető gyakorlatok. Mivel minden páciens más és más, a rád személyre szabott gyakorlatokat nem helyettesítik. Ez az első lépésed a javulás felé. Ha tovább szeretnél lépni, figyeld jelentkezésemet a gyogytornainfon, folytatás következik!

Kitartó, örömteli tornát kívánok!