Proprioceptív Neuromuscularis Facilitáció

A neurofiziológiai alapokra épülő PNF kezelési módszer kialakulása a 40-es évekhez, Dr.Herman Kabat és Margaret Knott nevéhez fűződik.

A terápia célja a mozgáslehetőségek és a stabilitást javítása, koordinált mozgások stimulálása, erő-kitartás javítása. A kivitelezés egy ellenállás adásával vezetett aktív mozgással történik.

A Proprioceptív Neuromuscularis Facilitáció (PNF) az ideg- izomrendszert stimuláló, a paralízises betegek, az agyvérzéses, bénult emberek rehabilitációjára, kezelésére, hajlékonyságának növelésére kifejlesztett speciális, izomlazításos módszer, mely az izometrikus és a passzív nyújtást kombinálja a minél nagyobb statikus hajlékonyság elérése érdekében. Alkalmazható a sebészet, ortopédia, neurológia területén.

A PNF technika a fizioterápiában koordináció- és egyensúlyjavító, izomműködés helyreállító módszerként is jelen van. Általában ez a mozgásterápia, nyújtásfajta partnert igényel, hogy biztosítsa az ellenállást az izometrikus összehúzódás ellenében. Természetesen lehet partner, társ nélkül is, de hatékonyabb ez a technika, ha van segítő. Az esetek többségében, a nyaktól kezdődik a kezelés, majd lefelé haladva megy tovább, átmozgatva ezzel az egész testet a talpig.

A terápia elemei megjelenhetnek akár a scoliosiskezelésben is kiegészítésként.

A PNF- módszer gyorsabban növeli a hajlékonyságot, végezhetjük levezetésnek edzés, torna után is, ezért a sportolók számára is hasznos, alkalmas terápia.