100 éves a Schroth terápia

Katharina Schroth, Németországban, Drezdában született 1894. február 22-én.  Ő maga is gerincferdülésben szenvedett, éves korában korzett kezelést is kapott. A saját hátán kísérletezte ki módszerét, egy funkcionálisabb kezelési modellt alakítva ki magának. Egy léggömb ihlette ötlet alapján megpróbálta a saját mellkasának besüppedt (konkáv) oldalait tükör segítségével kontrollálva kikorrigálni, kiemelni. Emellett a görbület ellenkezőjét is megpróbálta elérni, „tükrözni” , túlkorrigált mozdulatok segítségével. 
 

Tovább

Interjú covid intenzíven kezelő gyógytornásszal, Szendrő Gabriellával

"Ami egy egészséges embernek banális és ösztönös, azt egy kórházban fekvő covidbetegnek mind újra kell tanulnia: önállóan levegőt venni, kiülni az ágy szélére és megtenni néhány lépést – a járvány a gyógytornászokra is extra terheket ró és extra figyelmet irányít."

Szendrő Gabriella gyógytornásszal, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága nemzetközi bizottságának tagjával beszélgetett a Forbes Magazin.

Tovább

A legkisebb gerinc görbületek és a Vojta terápia

A gerincferdülés (scoliosis), a gerinc kóros görbületeinek kialakulása az esetek nagy többségében a tinédzser korosztályt érinti.
Jómagam scoliosis specialistaként 21 éve foglalkozom a gerincferdülés Schroth módszeren alapuló kezelésével és az ez idő alatti tapasztalataim alapján is azt mondhatom, hogy a hozzánk fordulók nagy többsége 10-16 éves. Ezután jönnek a felnőttek, akiknél a tini korban lezajlott változások következményeit kezeljük.

Tovább

A degeneratív scoliosisról

A felnőttkori scoliosis az 50-60 éves kor környékén kialakuló, leginkább degeneratív scoliosis (adult degeneratív scoliosis-ADS) néven említett scoliosis típus.

Tovább