Mulligan manuálterápia

A Mulligan manuálterápia nevét kidolgozójáról, az új-zélandi gyógytornász, Brian Mulliganről kapta, aki egy megrándult ujjú fiatal beteg esetéből kiindulva fejlesztette, dolgozta ki módszerét.

Brian Mulligan úgy vélte, hogy a fájdalmas mozgáskorlátozottság magyarázata az ízületben lévő pozíciós hiba lehet, ha ezt kijavítjuk a páciens fájdalom nélkül tudja végezni a mozdulatot. A Mulligan-módszer célja, lényege, hogy a passzív mobilizációt fenntartva, aktív mozgást végeztet a terapeuta a beteggel, így az ízületben lévő pozíciós hiba korrigálódik és a mozgás fájdalommentessé válik. A módszer az ízfelszínek speciális csúsztatásán, egymástól történő távolításán, lágyrésztechnikákon alapul.

A Mulligan manuálterápiás technika alkalmas túlerőltetésből származó problémák (teniszkönyök, golfkönyök, könyökfájdalom), zsugorodás, hegesedés miatti, illetve rossz testtartásból eredő derék-, hát-, nyakfájdalom, csípőfájdalom, ín-, izomgyulladás, akut rándulások, krónikus, fájdalmas, beszűkült ízületek, arthrosis, ízületi porckopás, valamint fejfájás és szédülés kezelésére.

Az eljárás fontos lépése az önterápiára való megtanítás, hogy a beteg néhány alkalom után függetleníteni tudja magát a terapeutától.