Miért van szükségünk a röntgenfelvételre a gerincferdülés kezelése kapcsán?

Sok szülő gondolja, hogy ne terheljük röntgensugárral a gyermeket és ezért nem engedélyezi a vizsgálatot. A gerincferdülés kezelésének beállításában, illetve a romlás/javulás megítélésében döntő szerepet játszik a röntgenképen mérhető adatok többsége.
„Jobb ma egy röntgen, mint holnap egy helytelenül megítélt kezelés”

Röntgen alapján behatárolható értékek:

- gerincferdülés oldalirányú eltérésének mértéke (Cobb fok)
- gerincferdülés csavarodásának (rotáció) mértéke
- csontos érettség szakasza (Risser jel)
- egyéb deformitások (ékcsigolya, degeneratív elváltozások)
- törzs dekompenzációjának mértéke (a mellkas és a medence egymástól való elcsúszása)

Miért fontos ismernünk ezeket az értékeket?

A Cobb fok meghatározásával a kezelési módszert határoljuk be:

- 10 Cobb fok alatt megfigyelés
- 10-20 Cobb fok között speciális gyógytorna, Schroth terápia
- 20 Cobb fok felett korzett + Schroth terápia
- 30 Cobb foktól korzett + intenzívebb Schroth terápia
- 40-50 Cobb foktól szóba jön az operáció terápiaként

Emellett egy korábbi és egy jelenlegi röntgenfelvétel összehasonlításával tudunk következtetni a gerincferdülés folyamatának várható változásaira, mind a rosszabbodás, mind a javulás területén. Ez esetben hasonlítjuk a Cobb-fok értéket, a csavarodás mértékét, illetve a többi előzőekben említett értékeket is.

A csigolyák csavarodása

A gerincferdülések nagy százalékban egy oldairányú elhajlást és egy csavarodást is mutatnak. A terápiában mindkettőt kezelnünk kell ahhoz, hogy sikereket érhessünk el. A csavarodás mértéke a legjobban a röntgenen látszik. Nem ritka eset, hogy egy csigolya egy negyed fordulatot tesz az egészséges helyzetéhez képest. Minél nagyobb mértékű ez a csavarodás, annál nehezebb és komplikáltabb ezt kijavítani. A legjobb, ha kis mértéknél felismerésre kerül és nem engedjük tovább csavarodni.

Mire enged következtetni a csontosodás mértéke?

A csontosodási folyamat hosszú időn keresztül (évek) zajlik, ahol a végeredmény a csontok növekedésének-„alakíthatóságának”- befejeződése. Ez a folyamat kb. 16-18 éves korig tart, de utána is számolnunk kell egy úgynevezett maradéknövekedéssel. Ez ugyan nem nagy mértékű, de mégis fontos, a gerincoszlopra nézve kb. 1 cm, az ideje kb. két év. Akinél a gerinc görbült helyzetű, ez a kismértékű növekedés is hozzájárulhat a gerincferdülés további romlásához. A csontosodás mértékét Risser 0-5 szakaszba osztjuk be. Minél inkább haladunk az 5. felé, annál inkább kemények, kevésbé alakíthatóak (tornával) a csontok eltérései. Emiatt fontos tudnunk, hogy pl. ha egy Risser 4-es stádiumban lévő pácienssel dolgozunk, nagyon intenzíven kell koncentrálnunk a terápiára, sokat kell tornáznia, mert már nincs sok hátra abból az időszakból ahol javítani tudunk az állapotán.