Mi történik velünk a masszőr keze alatt?

Megint egy kemény nap az irodában, a hát szétszakad, a váll kőkeményen görcsöl...

A svéd masszázs fogásait a svéd prof. Pehr Henrik Ling fejlesztette ki, aki 1813-ban megalapította az első ezzel foglalkozó, „Gyógytorna és masszázs” központját. A masszázs gyógyító hatásának bizonyítása a holland orvos, Johann Georg Mezger nevéhez fűződik. A 19. század végétől orvosilag elismert gyógymóddá vált, mégpedig olyan módon, hogy csak az orvosok végezhették. Napjainkra az orvoslás más irányba változott, amasszázs tevékenység végzését pedig átvették a masszőrök és a gyógytornászok.

A masszázs típusok közül még mindig ez a klasszikus, svéd masszázs a leggyakrabban alkalmazott forma és egyben alapja is a különböző sport, és inkább wellness jellegű masszázsformáknak. Egyre több alternatíva kerül előtérbe attól függően, milyen hatásokat szeretnénk inkább elérni.

Vajon hogyan hat szervezetünkre a masszázs, mi történik velünk a masszőr keze alatt?

A kéz érintésével történő gyógyításnak számos befolyásoló hatása van szervezetünkre. Pozitívan befolyásolja az anyagcserét és a vérkeringést és ezt nem csak az izmok esetében, hanem a belső szervek funkcióját nézve is. Az egyik leghamarabb észrevehető és leggyakrabban elérni kívánt hatás a mozgásszervi fájdalom csillapítása. Az azonnali és késleltetett hatások mellett nem elhanyagolható szerepe van a masszázsnak a megelőzésben. Az izomfeszülések, izomgörcsök oldása, a reumatikus fájdalmak csökkentése, a lazítás és a stresszleépítés mind mind a pozitív hozományai közé tartoznak.

Megint egy kemény nap az irodában, a hát szétszakad, a váll kőkeményen görcsöl... Ki ne ismerné ezt az érzést? Már a kezdeteknél érezzük a problémát, odanyúlunk, megpróbáljuk magunknak átmasszírozni, több kevesebb sikerrel. Ha lehetőségünk van ebben az állapotban masszőr kezei közé kerülni, csodás változásokat érezhetünk állapotunkban. A masszőr tudatos, jól felépített mozdulatokkal befolyásolja az izomzat, a szövetek feszült állapotát. Kilazítja a következményes görcsöket és az izmok ellazulása nem csak testileg, de közérzetileg is megmutatkozik.

A masszázs jót tesz a testnek és a léleknek- szokták mondani. E mondás igazságtartalmát a masszázságyon fekve az első öt percben azonnal megérezhetjük. A kikapcsolódás, az ellazulás mind a szervezetünkre, mind pedig a pszichénkre jó hatással van. Testünknek szüksége van kisebb-nagyobb állomásokra, ahol egy pillanatra megállhatunk, és feltankolhatunk egy kis plusz energiát. Az ingerlékenység a gyakori betegeskedés, mind mind intő jel arra, hogy meg kell állnunk kicsit. A masszázs segít testileg-lelkileg egyensúlyban maradnunk, a bőrkontaktus, az anyagcsere javulása és a lazítás mind pozitívan hatnak ránk a rohanó hétköznapokban. Érdemes kipróbálni.