Ki kicsoda a scoliosis kezelésében - Paul Randall Harrington

Paul Randall Harrington nevét a scoliosis operáció kapcsán ismerhetjük.

Harrington amerikai ortopédsebész volt, leginkább az általa tervezett Harrington rúdról ismert. Ez a rúd az első olyan eszköz, melyet a testen belül alkalmaztak a gerinc kiegyenesítésére és rögzítésére. Használata az 1960-as évek elején terjedt el, s egészen az 1990-es évek végéig meghatározó szerepet játszott a scoliosis műtétekben. Ezen időszak alatt több, mint egymillió páciensen segített ez a fajta műtéti eljárás és eszköz.

Orvosi tanulmányait a Kansas Orvostudományi Egyetemen végezte, 1939-ben diplomázott. Gyakornoki évei után, 1942-ben vált ortopéd sebésszé, s rögtön ezután csatlakozott az amerikai hadsereghez, mint katonaorvos. A háború után többnyire paralízises betegek kezelésével foglalkozott, s általuk került kapcsolatba a gerincferdüléssel. Mivel nem találta kielégítőnek az akkoriban alkalmazott terápiákat, új módszerek keresésébe kezdett.
Az 1940-es évek végétől az 1950-es évek végéig tartó kutatás során kifejlesztett egy implantátumot, melyet azóta is Harrington rúdnak nevezünk. Ez egy rozsdamentes acélból készült rúd, melyet a görbület tetejétől az aljáig egy horog/kampó segítségével rögzítenek, melyet továbbfejlesztve - alkalmaznak.