Hogyan tüntesd el a bordapúpot?

Ha van sokakat érdeklő kérdés a gerincferdültek között, akkor ez az. Hogyan szabadulhatok meg végre a bordapúptól? Nem merek már sehol lehajolni úgy hogy valaki áll mögöttem, nehogy feltűnjön.

A kérdés megválaszolása előtt tisztázzuk először, mi is az a bordapúp? A gerincferdülés három fő irányban változtatja meg a gerincet, a mellkast, a törzset. Az egyik, az oldalra elhajlás, a másik a gerinc megcsavarodása és a harmadik mindezek következtében létrejövő magasságbeli csökkenés. Ezen kívül vannak még elváltozások, a három legszembetűnőbb az előbb említettek.

A gerinc megcsavarodása először csak kis területet, egy-két, három csigolyát érint, majd idővel ezek száma egyre nő és az egész ív ahol a gerinc elhajlott egy csavarodott helyzetbe kerül. Ennek következtében a csigolyákhoz csatlakozó bordák, követve a csavarodás irányát, a törzs egyik oldalán hátrafelé kipúposodnak, a másik oldalon besüppednek. A kipúposodott rész, ami a bordapúp elnevezést kapta, az első időkben csak akkor látványos, ha előre hajol a páciens. Később, a gerincferdülés roszabbodásával már álló helyzetben is, ruha ellenére is láthatóvá válik, ezzel okozva testi és pszichés szempontból nem kis kihívást az érintetetknek.

Van-e megoldás ezt visszaforgatni, csökkenteni, eltüntetni?

A jó hír az, hogy igen!

A kevésbé jó hír az, hogy időben kell ébredni, ha ezt el szeretnénk érni. A gerincferdülés kezelésére bizonyítottan hatékony módszer a Schroth terápia korrekciós elemei abszolút első helyen foglalják magukba a bordapúp csökkentését. Egy jól felépített torna a kezdetektől célozza meg ennek a problémának a megoldását. Aki már tornázik, ismernie kell a bordapúp feszítés fogalmát, ahol is ezt a visszacsavarást tűzzük ki célul. Ez a mozdulat az alapja, hogy csökkenthesd a bordapúpodat! De ez önmagában nem elég. Az oldalirányú görbület nyitásával, nyújtásával a gerinc automatikusan csavarodik vissza. Tehát, ha jól kivitelezed a gyakorlatokat, máris tettél a bordpúp csökkentéséért, de ez még mindig nem elég. Ezt a két mozdulatot, a görbület kinyitását és a bordapúp feszítését a lehető leggyakrabban és a legmaximálisabb mértékben kell kivitelezned napi gyakorisággal. A gyakorlatok mellett be kell építened a mindennapi életedbe olyan mozdulatokat amik szintén ezt segítik.

Hogyan? Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy busszal jársz iskolába. Kérlek ne ülj le, állj, kapaszkodj úgy ahogy a bordásfalat fognád egy bordapúp feszítési helyzetben. Ennél többet nem kell tenned. A busz megoldja helyetted, ugyanis a busz mozgásának ellentartandó, a te kapaszkodásod pont azt a feszítést fogja létrehozni, amit a tornában használunk. Hajrá! Utazz sokat! Aztán, itt a suli, biztos "elfáradsz" néha az órákon és egy kicsit megtámaszkodsz az alkarodon a padon. Tedd ezt úgy, hogy a háti görbületed konkáv oldala felé csusztatod kissé a törzsedet. Ha ezeket megtetted, máris többet tettél a javulásodért. Ennél több tippért pedig ahogy mondani szokás: Keresd fel Schroth végzettséggel rendelkező gyógytornászodat, aki pontosan ismeri a hátad minden részletét és egyénre szóló tanácsokkal tud Téged ellátni!

Sok sikert kívánok!