Hogyan javítható a gerincferdülés a saját légzéseddel?

A gerincferdülés (scoliosis) következtében nem csak a csigolyák deformálódnak, hanem a háti csigolyákhoz kapcsolódó bordák által alkotott mellkaskosár is.

A mellkason a görbületnek megfelelően elülső és hátsó bordapúp, valamint bordavölgy alakul ki. A mellkas alakváltozása miatt a tüdő formája és működése is megváltozik. A fizika törvényeinek megfelelően a bordapúp alatti területen a nagyobb tér miatt a tüdő aktívabban tud működni, tehát a légcsere dominánsan itt megy végbe. A bordavölgy területén a bordák a deformitás mértékétől függően nyomást gyakorolnak a tüdőre, ennek következtében az adott oldali tüdőfél nem tud megfelelően tágulni és itt a légzőmozgás korlátozottabbá válik.

A háromdimenziós gerincferdülés kezelés, a Schroth terápia egyik alappillére az a légzéssel létrehozott korrekció, amely a tér minden síkjában kell végbemennie. A megfelelően irányított légzéssel többféle hatást lehet elérni.
Egyrészt a kevésbé működő tüdőfél dolgoztatásával a légzési mechanizmus és a tüdő tágulékonysága javítható, másrészt a a mellkas besüppedt részei belülről a légzéssel történő kiemelésnek köszönhetően korrigálhatók. A bordavölgybe hátra, oldalra és felfelé áramoltatott levegő kiemeli a bordákat, valamint rajtuk keresztül a csigolyákra egy visszacsavaró hatást gyakorol, aminek következtében a túloldali bordapúp lelapulása, javulása következik be.

Érdekességnek számít, hogy bár a tüdő a mellkaskosárban helyezkedik el, a deréktájon kialakuló gerincferdülések esetében, az itt, lentebb elhelyezkedő völgyben is alkalmazhatjuk ezt a technikát. Itt is korrigáló hatás érhető el a levegő izmokra gyakorolt nyújtó hatásával. A kezelés során nem csak a belégzés szerepe jelentős. Az erős, hosszú szájon át történő kilégzéssel segíteni tudjuk az izmok összehúzódási képességét, így a gerincre gyakorolt pozitív, korrigáló hatásuk mértéke is nő. A hatás leginkább a bordaközti izmok területén a legfontosabb. Ezen izmok edzésével elérhetjük a bordapúp visszacsavarodását, esztétikai csökkenését, illetve javíthatjuk a kóros légzéstechnikát.

Ezt a típusú, a Schroth szaknyelvben úgynevezett korrekciós légzést rögtön a terápia kezdetén tanítjuk meg a pácienseknek. Vezetett segítséggel, különböző apró trükkökkel segítjük a megéreztetést. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy elképzelsz egy lapos labdát a mellkasodba, pontosan oda, ahol a bordavölgy található (belapult terület a hátadon) és ezt megpróbálod belülről a saját légvételeddel felfújni úgy, hogy leginkább hátrafelé és oldalra kerekedjen ki. Segíthet anyukád, a párod, vagy valaki a családból annyival, hogy odateszi a kezét a völgyre és te megpróbálod a kezét megnyomni a légzéseddel.

A légzéstechnika profi megtanulása akár több hetet is igénybe vehet, aminek az az oka, hogy a völgyben található úgynevezett lágyrészek, izmok először meg kell, hogy szokják az új ingereket. A terápia közben sok segítséget adunk, hogy hatékonyabban tudd elvégezni ezt a korrekciót. Próbáld otthon, a buszon, az iskolában, a munkahelyen, a nyári szünetben a vízparton, vagy ahol csak eszedbe jut!
Kitartás, menni fog, jó gyakorlást!