Kismamatorna: mit válasszak?

Végre vége az első trimeszteri émelygésnek, és a (majdnem) kirobbanó formánk mellé megszületik a vágy, hogy mozogjunk. Ám gyorsan kiderül, nem is olyan könnyű eligazodni a kismamáknak szánt foglalkozások között.

Tovább

Sportsérülések megelőzése

Fontos szem előtt tartani, hogy a sportolók sérülései nem csak a teljesítményt befolyásolják, hanem jelentős szociális és gazdasági problémát is jelentenek. A sérülések elsődleges kezelésének költsége több mint 36 milliárd USD évente, ami nem tartalmazza a munkából és a mérkőzésekről való hiányzásból fakadó költségeket.

Tovább

A stroke előre jelzi érkezését

Egyre többen, így hazánk híres színészei is úgy érzik, valóban sokat tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Kötelességüknek tartják csatlakozni azon országos kezdeményezéshez, amely felhívja a lakosság figyelmét a szélütés megelőzésének fontosságára. A művészek mellett az orvosok, mentősök, politikusok is csatlakoztak a "Ne késlekedj - Minden perc számít" országos kampányhoz.

Tovább

Költséghatékony a csontritkulás terápiája

Költséghatékony a csontritkulás terápiája - A gyógyszerszedésben azonban kitartónak kell lenni! A csont- és izületi betegségekkel foglalkozó szakmai társaság elnöke (Magyar Osteoporosis és Osteoarthológiai Társaság, MOOT) sajtótájékoztatón ismertette a csontritkulás elleni küzdelem elmúlt 20 évben elért eredményeit és felhívta a figyelmet az oszteoporózissal élő emberek terápiáhűségének jelentőségére.

Tovább

Szegény családba született? Veszélyben az ingyenes gyógyítás

- Idén jelentősen csökkentek a Dévény Anna Alapítvány bevételei, így veszélybe került a nehéz anyagi körülmények között élő családok szülési sérült gyermekeinek ingyenes gyógyítása - közölte ma sajtótájékoztatóján Dévény Anna Batthyány-Strattmann és Prima Primissima-díjas gyógytornász, mozgáspedagógus.

Tovább

LBT Sportsérülés Kvíz

A független SPORTORVOS PORTÁL és az LBT Kft. nyereményjátékot indít. A lenti kvíz 5 kérdésének helyes megválaszolói közül 3 játékost kisorsolunk, akiknek az LBT Kft. díjmentes lábvizsgálatot végez és egyénre szabott sportbetétet készít. A betétek ára 15990 - 24990 Ft között mozog.

Tovább

Bringás-specifikus törzserősítés 2. rész

A kerékpározás során is használt deréktáji stabilizáló izomzat fejlesztésének fontosságáról szóló cikksorozatunk második részében most ahhoz próbálunk segítséget nyújtani, hogy olvasóink „magukra ismerjenek”, sikerüljön azonosítani azokat a kellemetlenségeket, melyek akár vele is előfordultak már. Innentől már csak egy lépés, hogy tehessünk is annak érdekében, hogy minél könnyedebbé tehessük a tekeréseket vagy minél hatékonyabbá az edzéseket…

Tovább

Bringás-specifikus törzserősítés 1. rész

Tavaly ilyenkor egy felmérés elkészítésében kértük olvasóink és más portálok bringázó olvasóinak segítségét, aminek eredményeit felhasználva, kombinálva elektromiográfiás laboratóriumi méréssel sikerült rávilágítani a tipikus, egyes bringásoknál előforduló derékfájás gyökerére. A végső cél egy speciális gyakorlatsor összeállítása volt, kimondottan kerékpárosoknak, amit érdemes beépíteni az alapozásba, megkímélve magunkat így esetleges kellemetlenségektől a szezonban.

Tovább

Versenysportoló gyerekek - csak óvatosan!

A gyermekeket érdemes minél előbb megismertetni a legkülönbözőbb sportágakkal, ezzel elősegítve azt, hogy megszeressék a mozgást. A korai sportolásra nevelésnek számos előnye van; a sportoló gyerekek sokat tesznek egészségükért, emellett kitartást, önfegyelmet és a stresszhelyzetek kezelését sajátíthatják el sportolás közben. Azok a gyerekek, akik mindezt versenyszerűen teszik, különleges odafigyelést igényelnek, mivel a túlzásba vitt, megerőltető edzések komoly veszélyeket is tartogathatnak. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga gyermekorvos hívja fel a figyelmet a lehetséges kockázatokra, valamint a megelőzés fontosságára.

Tovább