Bálint csoport gyógytornászok számára

Bálint Mihály vezetésével pszichiáterekből és körzeti orvosokból álló csoport Londonban úttörőként kezdte kutatni az orvosi gyakorlat lelki vonatkozásait az 50-es években. Az elmúlt évtizedekben bizonyossá vált, hogy a betegek bizonyos pszichológiai problémáinak megoldásában más egészségügyi szakemberek is segítséget jelenthetnek. Ez a segítség azonban sokszor esetleges, s kellő szakértelem és folyamatos szupervízió hiányában kedvezőtlen hatásokat is gyakorolhat a betegre, illetve az adott szakemberre.

Tovább

Évszázados szolgálat - Gyógyító pedagógia, sérülésspecifikus ellátás

Az országos beiskolázású, Mexikói úti Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthonban több mint egy évszázados, jövőre lesz pontosan 110 esztendős. Ennyi idő sok mindenre elég, és sok minden vár még megvalósításra. Locsmándi Alajos igazgató "régi motoros" a szakmában, de ebbe az egyedülálló, országszerte és határon túl is ismert budapesti intézménybe nem régen került, miután az előző igazgató - Nádas Pál - nyugdíjba ment 25 sikeres év után.

Tovább

Egészségmegőrző gyógytorna és ovis torna a Palotavárosban

Egy újabb helyszínen, az István Király Általános Iskolában várják hetente kétszer a mozogni vágyó nyugdíjasokat. A generációk közötti kapcsolatot erősíti, hogy az időseknek szóló egészségmegőrző gyógytorna ideje alatt a tornaterem másik felében az óvodások sportolhatnak a város által biztosított ingyenes „Nyitott tornatermek” program keretében. Minderről sajtótájékoztatón számolt be a körzet képviselője.

Tovább

Gyógylovaglás - Terápia, fejlesztés vagy rekreáció?

A lovasterápia vagy más néven gyógylovaglás egy gyűjtőfogalom, mely szakember által, speciálisan képzett ló közreműködésével végzett gyógyító – fejlesztő eljárások összességét jelenti. A gyógylovaglás tehát nem lovaglást jelöl a szó sport vagy hétköznapi értelmében, de pontosabb elnevezés híján ez a szó használatos.

Tovább

Így előzheted meg a csontritkulást

A csontritkulás az egyik olyan probléma, amely nem csak az idősebb korosztályt érinti, bár általában így gondoljuk. Azonban már fiatalabb korban is kialakulhat, ha nem figyelünk oda eléggé. Ezért érdemes megfogadni pár tippet, hogy minél később jelentkezzenek a tünetek.

Tovább

Babamasszázs

A babamasszázs több ezer éves múltra tekint vissza, egy olyan hatékony és természetes technika, mely segítségével pozitívan tudunk hatni a kicsik testi – lelki fejlődésére. Az érintés, a testkontaktus az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna a szülő és gyermeke között, így a masszázs a fiziológiás hatásokon túl erősíti az érzelmi kötődést, segíti az egymásra hangolódást, a baba jelzéseinek jobb megértését.

Tovább

Gyakorlatok derékfájás ellen

Ha az egész napos ülőmunkától vagy a rossz testtartástól önnek is gyakran fáj a háta, dereka, érdemes felkeresnie egy gyógytornászt. Addig is megmutatunk néhány egyszerű tartásjavító gyakorlatot, amit bárki elvégezhet akár az irodában is.

Tovább

Télisport-termékek az LBT-től

A tél a síelés időszaka. Ám könnyen vége lehet a téli mulatságnak, ha nincs hozzá megfelelő védőfelszerelés. A sportrögzítők, ortézisek, kompressziós sportzoknik és sportbetétek védik a lejtőn száguldó síelőt, korrigálják a szokatlan terhelést, ugyanakkor növelik a teljesítményt.

Tovább

A csonttörések ellátása

Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

Tovább

Hét tünet, aminél azonnal hívjon mentőt - az életébe kerülhet

Véget ért a Stroke - Ne késlekedj kampány színházjáró körútja. Korábban Eperjes Károly mellett Esztergályos Cecília, Tordy Géza - a Nemzet színésze - is részt vett figyelemfelhívó kampányban, mert úgy látták, a színészeknek példát kell mutatniuk és élére kell állniuk az ilyen és hasonló kezdeményezéseknek.

Tovább