Gyógytorna online

3D kamera és egy szabad szoftverre épülő alkalmazás segítségével visszajelzést kaphat a páciens arról, hogy helyesen végzi-e a gyakorlatokat.

Tovább

A derékfájás, az elhízás és a fiatalkori porckorong-degeneráció kapcsolata

Sokat hallottunk és olvastunk már az iskolás – vagy még korábban, már az óvodás – korban elkezdett prevenciós program fontosságáról, – a helyes testtartást és a gerincet stabilizáló izomzat erősítését illetően. Legalább ilyen jelentőségű azonban a fiatal nemzedék egészséges táplálkozási szokásaira fordított odafigyelés is a felnőttkori gerincbetegségek megelőzésében.

Tovább

Síbalesetek megelőzése

Az alpesi sízés szépsége és üdítő hatása mögött sok veszély is lappang, melyek nem szükségszerű velejárói. A balesetek 90%-a elkerülhető gondos felkészüléssel és figyelmes síeléssel.

Tovább

Az ágyéki gerincműtétet követő fájdalomszindróma (FBSS)

A hazai honlapok hemzsegnek a gerincbetegségek szinte egyedüli okaként szereplő porckorongsérv tünetegyüttesét, és a megszámlálhatatlan terápiás lehetőséget bemutató ismeretanyagtól. Nincs szó azonban a gerinc rendellenességek és a derék fájdalom – százalékos gyakoriságát illetően – a második leggyakoribb kórképről a gerincműtét után is megmaradó tünet együttesről, az ágyéki gerincműtét után jelentkező fájdalomszindrómáról. Az interneten olvasható és hozzáférhető csekély számú közlemény is hiányos, és csak derengő ismereteket sejtet a témáról.

Tovább

Bálint csoport gyógytornászok számára

Bálint Mihály vezetésével pszichiáterekből és körzeti orvosokból álló csoport Londonban úttörőként kezdte kutatni az orvosi gyakorlat lelki vonatkozásait az 50-es években. Az elmúlt évtizedekben bizonyossá vált, hogy a betegek bizonyos pszichológiai problémáinak megoldásában más egészségügyi szakemberek is segítséget jelenthetnek. Ez a segítség azonban sokszor esetleges, s kellő szakértelem és folyamatos szupervízió hiányában kedvezőtlen hatásokat is gyakorolhat a betegre, illetve az adott szakemberre.

Tovább

Évszázados szolgálat - Gyógyító pedagógia, sérülésspecifikus ellátás

Az országos beiskolázású, Mexikói úti Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthonban több mint egy évszázados, jövőre lesz pontosan 110 esztendős. Ennyi idő sok mindenre elég, és sok minden vár még megvalósításra. Locsmándi Alajos igazgató "régi motoros" a szakmában, de ebbe az egyedülálló, országszerte és határon túl is ismert budapesti intézménybe nem régen került, miután az előző igazgató - Nádas Pál - nyugdíjba ment 25 sikeres év után.

Tovább

Egészségmegőrző gyógytorna és ovis torna a Palotavárosban

Egy újabb helyszínen, az István Király Általános Iskolában várják hetente kétszer a mozogni vágyó nyugdíjasokat. A generációk közötti kapcsolatot erősíti, hogy az időseknek szóló egészségmegőrző gyógytorna ideje alatt a tornaterem másik felében az óvodások sportolhatnak a város által biztosított ingyenes „Nyitott tornatermek” program keretében. Minderről sajtótájékoztatón számolt be a körzet képviselője.

Tovább

Gyógylovaglás - Terápia, fejlesztés vagy rekreáció?

A lovasterápia vagy más néven gyógylovaglás egy gyűjtőfogalom, mely szakember által, speciálisan képzett ló közreműködésével végzett gyógyító – fejlesztő eljárások összességét jelenti. A gyógylovaglás tehát nem lovaglást jelöl a szó sport vagy hétköznapi értelmében, de pontosabb elnevezés híján ez a szó használatos.

Tovább