Hasizom edzés szülés után

Szülés után a kismamák érhető módon vágynak arra, hogy minél hamarabb jó formába hozzák magukat. De vannak olyan állapotok, amikor a megszokott hasizom gyakorlatok elkezdése még veszélyes, például amikor az egyenes hasizmok még nem záródtak össze. Hasizom-ellenőrzés nélkül ne kezdjen el edzeni!

Tovább

Mozgás és várandósság

Régi közhely, hogy a mozgás egészséges, és sok betegség, kórállapot megelőzésének egyik legjobb eszköze. A várandósságkor az is szempont, hogyan hat a testgyakorlás a magzatra.

Tovább

Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztania a futást. Sőt, a hideg időben való futás elűzi a téli depressziót, energiával tölt fel, illetve garantálja, hogy jó formában kezdje a fürdőruha szezont.

Tovább

Ritka betegségek világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére február utolsó napján megrendezett esemény célja a figyelemfelhívás, ugyanis a ritka betegségben szenvedők gyakran az egészségügyi rendszerek "árvái".

Tovább

Gyógytorna online

3D kamera és egy szabad szoftverre épülő alkalmazás segítségével visszajelzést kaphat a páciens arról, hogy helyesen végzi-e a gyakorlatokat.

Tovább

A derékfájás, az elhízás és a fiatalkori porckorong-degeneráció kapcsolata

Sokat hallottunk és olvastunk már az iskolás – vagy még korábban, már az óvodás – korban elkezdett prevenciós program fontosságáról, – a helyes testtartást és a gerincet stabilizáló izomzat erősítését illetően. Legalább ilyen jelentőségű azonban a fiatal nemzedék egészséges táplálkozási szokásaira fordított odafigyelés is a felnőttkori gerincbetegségek megelőzésében.

Tovább

Síbalesetek megelőzése

Az alpesi sízés szépsége és üdítő hatása mögött sok veszély is lappang, melyek nem szükségszerű velejárói. A balesetek 90%-a elkerülhető gondos felkészüléssel és figyelmes síeléssel.

Tovább

Az ágyéki gerincműtétet követő fájdalomszindróma (FBSS)

A hazai honlapok hemzsegnek a gerincbetegségek szinte egyedüli okaként szereplő porckorongsérv tünetegyüttesét, és a megszámlálhatatlan terápiás lehetőséget bemutató ismeretanyagtól. Nincs szó azonban a gerinc rendellenességek és a derék fájdalom – százalékos gyakoriságát illetően – a második leggyakoribb kórképről a gerincműtét után is megmaradó tünet együttesről, az ágyéki gerincműtét után jelentkező fájdalomszindrómáról. Az interneten olvasható és hozzáférhető csekély számú közlemény is hiányos, és csak derengő ismereteket sejtet a témáról.

Tovább