A kamaszok fele tartáshibás

A 12 -18 éves korosztály fele kisebb vagy súlyosabb, folyamatos kezelést igénylő tartáshibával rendelkezik. Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermek ortopéd főorvos beszélt a témáról.

Tovább

Az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikófaktorát is növelheti az ülő életmód. A veszélyekre Dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója és Dr. Werling Klára belgyógyász figyelmeztet.

Tovább

Fizikai aktivitás elhízásban

Az eddig tárgyalt betegségek esetében is hangsúlyoztuk, hogy a biztonságos és hatásos testmozgás, kondicionáló testedzés, vagy sportolás csak igen körültekintően, a beteg általános állapotának és a betegség klinikai képének figyelembe vételével, lényegében egyénre szabottan javasolható

Tovább

Gerinctörést okozhat a csontritkulás

Több mint 700 ezer ember szenved évente gerinctörést csontritkulás miatt, ez duplája a csípőtáji törések számának - állapította meg a Nemzetközi Osteoporosis Társaság jelentésében, amelyről a Fox News számol be. Az orvosok szerint a legnagyobb probléma, hogy a gerinctörést sokszor félrediagnosztizálják.

Tovább

Lelkiállapotunk hatása a gerincműtét utáni felépülésre

Egy gerincműtét nagyfokú megterhelést jelent az egész szervezet számára: a műtét során szöveteket vágnak meg vagy távolítanak el, esetenként pedig valamilyen idegen anyagot (implantátumot) ültetnek be az eltávolított szövetek pótlására, az altatás utóhatása időnként jóval a műtétet követően is érezhető, az erős fájdalomcsillapítók pedig számtalan mellékhatással bírhatnak, az egyszerű émelygéstől egészen a függőség kialakulásáig. Mindezek miatt a műtét utáni felépülés is igen összetett és bonyolult folyamat, amire azonban a beteg előre felkészíthető.

Tovább

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint, Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

Tovább