Hátfájdalmak? - ki ne ismerné...

Mit tehetünk ha már ismerősként köszönünk a hátfájdalmaknak?

Minden rosszban van valami jó – hangzik el gyakran. A hátfájdalmak jó tulajdonsága, hogy a velük kötött ismeretség elegendő motivációt ad számunkra ahhoz, hogy mindent megtegyünk a tőlük való szabadulás érdekében (gyógytornász tapasztalatból kis kiegészítéssel: ideális esetben). Persze a helyzet nem olyan egyszerű, mert ezek a fájdalmak különös bánásmódot igényelnek.

Néhány tipp, a hogyan kérdésére:

Legyünk türelmesek

Természetesen léteznek “csodák”, de a hosszabb ideje fennálló, akár már krónikusnak mondható hátfájdalmak esetében nem várhatunk el “máról-holnapra” javulást. Gondoljuk csak át, mióta is halogatjuk szakember felkeresését ebben az ügyben? Ha igazán utánanézünk, a végeredmény számunkra is megdöbbentő lehet (hetektől a 10-20 évig).

Jó munkához idő kell

Az évek sora alatt elváltozott szöveti struktúrák bármilyen szintű befolyásolásához rendszeres, gyakori terápiára van szükség, legyen szó gyógytornász által vezetett, kivitelezett vagy otthoni gyakorlásról. Kitartásunkért azonban folyamatos kis, vagy akár nagymértékű állapotjavulást érezhetünk.

Ne engedjünk a csábításnak

Akármilyen rosszul hangzik is, lusták vagyunk. Mennyivel jobban esik a fotelből megnézni egy jó filmet, mint a munkából fáradtan hazaérve még különböző gyakorlatok sorozataival terhelni magunkat. A kérdés a fejben dől el, lebegjen a végcél a szemünk előtt.

Vigyünk rendszert a mindennapjainkba

Időt, energiát, fájdalmat takaríthatunk meg, ha a tanultakat a mindennapi életünkhöz adaptáljuk. A helyes munkapozíció, a helyes emelés technikájának elsajátítása sokat segít ebben és néhány egyszerű gyakorlat feltűnés nélkül belefér a munkamozdulatainkba (gondoljunk csak néhány nyújtásra).

Vizsgáljuk meg fekhelyünket

Az a csodálatos néhány óra pihenés szervezetünk mindennapi regenerációjához szükséges. A túl puha, vagy túl kemény matracok egyaránt terhelik gerincoszlopunkat. Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb arany középutat.

Kerüljük a stresszt

A mondat néha már elcsépeltként hat, de a stressznek bizonyítottan nagy szerepe van az izomfeszülések, görcsök kialakulásában, ami persze csak a kezdetet jelenti.

Lazítsunk

Ajándékozzuk meg magunkat egy csepp kényeztetéssel. Egy kellemes masszázs, egy forró fürdő nagyon előnyös mind a testi, mind a lelki kikapcsolódás szempontjából és újra energiával tölt fel. Na sajnáljuk az időt a regenerációra.

Sok sikert a fájdalommentes élethez vezető úton!