Gerincfájdalmak, gerincpanaszok megelőzése

A gerincfájdalom sok esetben a helytelen testtartás, a mozgásszegény és nem megfelelő életmód következménye. Gyakran örökölt tényezők, fizikai túlterhelés is közrejátszik egyes gerincbetegségek kialakulásában.

A leggyakrabban a gerinc elváltozásai váltják ki a túlterheléses panaszokat, melyek közül a leggyakoribbak a porckorongok kopása, a csigolyákat összekötő szalagok gyulladása, a csigolyák különböző betegségei, a kisízületek és a csontok túlterhelése is állhat a háttérben. A gerincpanaszok elkerülése érdekében a legfontosabb lépes a megelőzés, mely a gyermekkorban kialakuló gerincproblémák idejében történő felismerésével indul. Mivel ezek nem gyógyítható elváltozások, ezért különösen fontos a korai diagnózis, így a megfelelő kezeléssel megelőzhetők a további súlyosabb megbetegségek. A gerincfájdalom megelőzésében jelentős segítség a megfelelő életmód kialakítása, aminek alapvető elemei a rendszeres napi mozgás, torna, a helyes testtartás és a helyes emelési technika elsajátítása, az ideális testsúly megőrzése, jó erőnlét, a megfelelő fekhely kiválasztása, hátizom-erősítő gyakorlatok és az úszás, különösen a hátúszás vagy a szabályosan végzett mellúszás, illetve a munkahelyi veszélyforrások megszüntetése.

A gerincfájdalom általában rossz mozdulatra fellépő nyilalló fájdalomként jelentkezik, amit jegeléssel, fájdalomcsillapítókkal, izomlazító gyógyszerekkel vagy krémekkel csillapíthatunk. A krónikus gerincbetegségek megelőzésében, és a mindennapos gerincfájdalom elkerülése érdekében az egyik legjobb módszer a speciálisan, célirányosan végzett gerinctorna és mozgásterápia. A kezelés egyénre szabott, a beteg aktuális állapotát figyelembe véve gyógytornász szakember irányításával történik. Alapvető feladata a meglévő funkciózavar és fájdalom megszüntetése, illetve csökkentése, a deformitás kialakulásának megakadályozása, az izmok lazítása, nyújtása, illetve erősítése, a kötött izmok letapadásának, merevségének oldása, a gerinc és a hát tornáztatása, egyszóval az egészséges állapot helyreállítása.

Ezek a terápiák, tornagyakorlatok akkor eredményesek, ha az ismétlési időszak kellően hosszú ideig tart és a tanácsok betartásával történik. A gyakorlatok az esetek többségében könnyedén elsajátíthatók és otthon végezhetők. A kiújulás megelőzése érdekében fontos az időközönkénti konzultáció a gyógytornásszal és újabb, intenzívebb feladatok elsajátítása.