Felnőtt ergonómia

Tippek és példák AGR minőségi pecséttel ellátott termékekkel

A civilizációs betegségek száma nem változik. Ezek közül a hátproblémák állnak az első helyen. A mozgáshiány és az állandó ülés – nem ritkán rossz ülőhelyzetben – sok esetben fájdalommal járó hátproblémához vezetnek, mint pl. a kötött izomzat és a görcsös állapotok kialakulása. Az ezen alapokon kialakuló csökkent vérellátás, valamint az ebből adódó fáradtság és csökkent teljesítőképesség további negatív következményei a statikus ülőhelyzetnek.

Az ortopéd orvosok és a munkaalkalmasságot vizsgáló orvosok ezért az ún. álló- és ülődinamikusságot követelik meg. Ez azt jelenti (mint egy gyakorlati szabály), hogy 50%-ban lehet ülni, 25%-ban állni és 25%-ban mozogni. Nagyon fontos a dinamikus ülés, különös tekintettel a munkahelyen. Lehetőség szerint az ülőhelyzetet váltogassuk az előredőlt, felegyenesedett és hátradőlt pozíciók között. A dinamikus, folyamatosan mozgásban tartó ülés nagyon egyszerű!

1. Használja ki az egész ülőfelületet. A hát a klasszikus irodaszéken teljesen nekitámaszkodhat a háttámlának. Figyelem: a térdhajlat és a szék elülső pereme között 2-3 ujjnyi távolság kell, hogy maradjon. Ha az ülőfelület túl hosszú, a vénás visszaáramlás zavara jöhet létre, nem ritka következmény pedig a visszérképződés.
2. Állítsa be úgy az ülőmagasságot, hogy a comb és a lábszár közti szög merőleges legyen.
3. Állítsa be a háttámlát a saját hátának megfelelően. Az állítható magasságú háttámla ill. deréktámasz a medence hátsó és felső részét hatékonyan megtámasztja. Csak így marad egyenes a háta ülés közben.
4. A szék karfája akkor megfelelő, ha a vállat és a kart szabadon hagyja és nem idéz elő izomfeszességet. A felkar és alkar közti szögbeállítás szintén a derékszög kell, hogy legyen.
5. Üljön dinamikusan! Ha a szék már minden szempontból ideálisan van beállítva, a háttámla követi az ülés közbeni testmozgásokat.
Az eredmény: a szalagrendszer nem lesz túlterhelve, az izomzat dinamikusan aktív. Így a szalagrendszer és izomzat anyagcseréje javul, ami a teljesítőképesség hatékonyabb működéséhez vezet.

A testet és a szellemet is mozgatni kell!

Változtassa a munka közbeni testhelyzetét annyiszor, ahányszor csak tudja. A változatosság kedvéért dolgozzon állva, pl. egy állópultnál. A nyomtatókészülék legyen külön elhelyezve egy asztalon, ne direkt az íróasztalnál. Ezzel a megoldással a káros anyagoktól is védve van és mozgásra ösztönzi a testét. A munkahelyen lévő központi terek, mint a kávésarkok, a központi tárgyalótermek, irattárak, könyvtárak dinamikát hoznak az irodába, kimozdítják a megszokott ülőhelyzetből az embert, ahol is fontos eszmecseréket tudnak végezni, mely az újítás forrása.

A megfelelő irodaszék

Az optimális irodaszék elsősorban a dinamikus ülést kell, hogy elősegítse. Több gyártó ezt felismerte és olyan széket alkotott, mely állandóan mozgásban tartja a testet az ülőmunka közben is. Az ülő- és háttámlát egy ún. szinkronmechanizmussal (a háttámla állíthatóságát a megfelelő üléslejtéssel való kombinálása) szerelték fel és ez a test mozgásait automatikusan követni képes. A mechanikus ülőék személyre szabott beállítást és kényelmes megtámasztást biztosít minden ülőhelyzetben.

Sok irodai széket ma már olyan speciális és munkabarát tulajdonságokkal szerelnek fel, melyek széles spektrumban gondoskodnak a háttámla és ülőfelület állíthatóságáról. Ezért rengeteg ülőpozíciót választhatunk, az egyenes üléstől a fekvésig. Sőt így még az oldalra történő és fordulással járó mozgások is egy jó közérzetet és megtámasztást adnak. A gerinc természetes kettős s-alakú görbületét mindig meg kell őrizni. A beállítható homorúság (a deréknál) optimális megtámasztást biztosít a gerincnek.
Minden AGR által gyártott irodai szék megfelelő dőlésszöggel rendelkezik, amely a hátradőlés rugalmasságát is biztosítja és csillapítja a gerincre ható lökéseket.

Az ülőfelület állítható alsó része miatt a személyre szabott magasság is beállítható a széken. Hogy tehermentesítsük a vállat és a kart, egy magasságban, szélességben és mélységben állítható karfáról kell gondoskodnunk (ez különösen a számítógép képernyője előtt dolgozóknak fontos.

Tartsuk szem előtt, hogy néha a kevesebb több: egy jó irodai szék kevés, ám annál hasznosabb tartozékokkal legyen ellátva. Az előbb leírtak a hátnak kedvező tartással egybevéve alapfeltételei az egészségnek és a hatékony teljesítőképességnek az irodában.

Még egy példa az ergonómikus székre:
A 24 órás szék

Különösen nagy elvárásnak kell megfelelnie egy ülőalkalmatosságnak, pláne ha 24 órás munkahelyen használják őket (pl. a központi hivatalokban). A szék legyen gerinckímélő, változtatható legyen az ülés közbeni pozíció, biztosítson megfelelő szemkontaktust, ezzel elősegítve az eredményes teljesítést. Egy ilyen széknek a minősége és állaga nagyon fontos. A forgatható székek 200 kg súlyig teherbíróak és ideálisak a 3 műszakban dolgozók számára.