Az eredményesség kérdése a scoliosis kezelésében

A gerincferdülés (scoliosis) kezelés eredményét több tényező befolyásolja, ebből kifolyólag ennek a betegségnek a lefolyását nehéz megbízhatóan előre megjósolni. Az eredmény kedvezőtlen esetben csak romlás sebességének fékezése miatt, kedvező esetben az állandó javulás miatt mutat folyamatosan ingadzó képet.

Ha a genetikai eredetű gerincferdülésből indulunk ki, a következőket általános érvényűként kezelhetjük.
Minél idősebb a páciens és minél nagyobb gerincferdülés a kezelés megkezdésekor, annál nehezebb jó korrekciót elérni. Vannak még egyéb faktorok is, melyek a kezelést megnehezíthetik, mint például: laposság a háti gerinc magasságában és a túlsúly.
Fontos, hogy minden figyelmet a korai diagnózisra és a mielőbbi kezelésre irányítsunk. Amennyiben a terápia túl későn kezdődik, csökken a kilátás a jó eredmény elérésére. A javuláshoz szükség van minden estben a korai terápiára, a páciens szorgalmára, és kiváló színvonalú szakemberek munkájára.

Sikeres kezelés? A pontból B pontba

Ha az A pont a diagnózis a B pedig a javulás, akkor hosszú út elébe nézünk. A gerincferdülés kezelése nem az a típusú kezelés, amikor halljuk a diagnózist és a következő napon már meg is gyógyultunk. Sokan elzárkóznak a tény elől, hogy a gerincferdülés minden nap ott van a hátukban és ezalatt az idő alatt akár romolhat is.
Terápiás módszereink vannak, mint a Schroth terápia, és stratégiák, melyek már tudományosan bizonyították, hogy a legtöbb páciensen képesek segíteni. De csak akkor, ha páciensek is hajlandóak rá. Vannak emberek, akik makacsul hiszik, hogy egy-két óra gyógytorna hetente elegendő a javuláshoz. Ez a gondolkodásmód a növekedés lezárultáig nagyon veszélyes.

Soha nincs elegendő időnk, mindig több kellene. Gondoljunk csak bele, hogy gerincferdüléses páciens napi 24 órát van görbült helyzetben. Mennyi olyan időre lenne neki szüksége ezzel szemben, amikor egyenes a gerince?
Igen, természetesen 24 óra, de az nem megvalósítható. Vagy mégis? A terápiás lehetőségek közül választható a korzett, mely napi 23 órán át segít, hogy a gerinc a megfelelő helyzetben legyen.

Mi lesz a korzettel? Ezt „csak” hordani kell!
Mi lesz a tornával? Ezt „csak” csinálni kell!
Minden fejben dől el. Az eredményesség is!

Nem kell ahhoz orvosnak lenni, hogy ennek az összefoglalásnak a jelentését megértsük, és ahhoz sem hogy az összefüggést észrevegyük a páciens kitartása, motivációja és a javulás-romlás viszonya között.
Amennyiben a páciensek gyakorolnak és megtanulják a gyakorlatok helyes végrehajtását, valamint kibékülnek a korzettel, a gyakorlati képességeik sokat javulhatnak, ami idővel sikerekhez vezet. A rehabilitáció során a kezelési módszer megválasztásában az egyéni diagnózis iránymutató. Sok esetben túl szűk az időintervallum a gerincferdülés javítására ( mindenek előtt a növekedés lezárultáig tartó időszak). Ezért annál fontosabb, hogy ezt a rövid időt hatékonyan használjuk fel. A helyesen megválasztott kezelésforma nem csak a jó eredményhez segíthet hozzá, hanem jobb esélyeket is biztosíthat a jövőben a gerinc számára.

A gerincferdülés kezelésének folyamatában elengedhetetlenek az intenzív kurzusok mind a testi korrekciók, mind a motiváció fenntartása céljából. A hetes turnusokban történő napi több órás kezelések rengeteget segítenek a gyakorlatok pontos kivitelezésének elsajátításában, a csoport húzó ereje pedig nagymértékű pszichés támaszt nyújt.

Az "Scoliosis intenzív hét"-ről bővebben itt olvashat: Scoliosis intenzív hét