Diagnózis: Gerincferdülés (scoliosis)- 8. rész

Nemrégen egy uszoda bejáratánál fültanúja voltam egy beszélgetésnek egy felnőtt nő és egy 6 év körüli kisfiú között.
- Tudod, fájt a hátam és a doktor bácsi azt mondta, el kell mennem úszni. Ezért vagyok itt.

A vizsgálatokon elhangzó kérdésre: kapott -e már korábban bármiféle kezelést? -sokféle válasszal találkozhatunk. -Annak idején jártam gyógytornára 10 alkalommal - vagy – Két éven át rendszeresen úszni jártam. A gerincferdülés kezelési módjainak szóba kerülésekor nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjunk és tisztában legyünk mindazzal, melyik kezeléstől mit várhatunk el. Mi az, ami napjainkban a leghatékonyabb terápiát képviseli? Nézzük csak nagy vonalakban és a kérdésre saját magunk is választ kaphatunk.

Amivel szemben állunk, egy aszimmetrikus eltérés, görbület, csavarodás, ahol a testünk két oldala között mindig egyensúly-felbomlásokkal találkozhatunk. Az egyik oldal “púpos”, a másik besüppedt. Az egyik oldali izomzat vaskosabb, a másik alig látszik. A törzs sok esetben az egyik oldal felé tolódott. A kulcsszó az aszimmetria. Mi az, amit a kezeléstől mindannyian elvárnánk, természetesen a rosszabbodás megállítását és ideális esetben javulást.
Vajon elvárhatunk-e javulást egy aszimmetrikus elváltozás esetén egy szimmetrikus kezeléstől? A válasz valószínűleg mindannyiunknak logikusnak tűnik.

Mi a helyzet a szimmetrikus terápiákkal? A gerincferdüléses embereknek ugyanúgy, sőt még jobban szükségük van egy jó erőnléti állapotra, amit szimmetrikus tevékenységekkel elérhetünk. Az úszás, az általános szimmetrikus gyógytorna, stb. mind ezt a célt szolgálja. Sőt, az úszásnak például nagyon jó hatása van a légzőfunkciók javítása terén (egyedül a versenyszerű úszásnál kell vigyáznunk, hogy a nagyon intenzív sporttal ne a görbült helyzetet rögzítsük). A fontos az, hogy a mozgásformák, terápiaformák között megtaláljuk a helyes arányt. Az aszimmetrikus kezelés, napjainkban a Schroth módszer maga a betegség progressziójának stoppolását, javulást tűz ki célul, a szimmetrikus terápiák, pedig az általános erőnlét elérését szolgálják. A tornára szánt idő beosztásakor ezt mindenképpen szem előtt kell tartanunk a későbbi eredmények biztosítása érdekében.

...folytatás következik...