Dévény-módszer

A Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) néven levédett, a minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő és új szemléletre épülő rendszer, a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése Dévény Anna, gyógytornász nevéhez fűződik.

Az 1976-tól kezdődően gyakorlati tapasztalatok alapján kidolgozott Dévény-módszer egy komplex mozgásrehabilitációs eljárás. A DSGM két tevékenységi területre oszlik: az egyéni kezelés, a speciális manuális technika és a csoportos testképzés, a speciális testképző gimnasztika.

A manuális technika feladata az izmok, inak, a kötőszövet zsugorodásainak, letapadásainak oldása, az izmokban és inakban lévő idegvégződések közvetítésével az agy direkt ingerlése. Alkalmazhatjuk a neurológia, a traumatológia, az ortopédia és reumatológiai területen. Ezzel a manuálterápiával a tapasztalatok alapján a korai kezeléssel a szülési sérülést szenvedett koraszülöttek és újszülöttek 75-80-a gyógyítható, illetve állapotuk javítható.

A speciális testképző gimnasztika célja az erő, az ügyesség, az állóképesség fejlesztése és a tudatos, pontos, harmonikus mozgás kialakítása. Ez a módszer csoportos, zenére történő testkidolgozás mozgássérülteknek, egészséges átlagképességűeknek, táncművészeknek és sportolóknak.

A DSMG a sérült csecsemők fejlesztésén kívül alkalmazható a baleseti sérülések utókezeléseinél és a mozgásrehabilitáció valamennyi területén.