Az Achilles-ín fájdalom okai és kezelési lehetőségei

A vádli izomzat az Achilles-ínnal tapad a sarokcsonton. Az ín középső harmadának a legkedvezőtlenebb a vérellátása, ezért itt alakul ki a legtöbb degeneratív elváltozás és szakadás, illetve a sérülések után lassan regenerálódik. A hosszan tartó fájdalom, illetve a kiújulás hátterében azonban a lokális irritáción túl számos egyéb tényező is állhat, melyek figyelembevételével átfogóbb, komplexebb terápia válik lehetővé.

Tovább

A nyirokterápia jelentősége sérülések, műtétek után

Mindannyiunkkal történt már olyan, hogy egy esés vagy ütés hatására bedagadt valamelyik végtagunk, és sokan tudnának olyan műtét utáni duzzanatokról beszámolni melyek miatt az érintett ízület körvonalai teljesen átrajzolódtak. Ezekben az esetekben az adott területre korlátozódott nyirokáramlási zavarokról, ödémáról beszélünk.

Tovább

Gerincferdülés kezelés kiegészítése elasztikus taping technikákkal

Az elasztikus tape egy pamut alapanyagú nyújtható szalag, mely a bőrre ragasztva folyamatos húzó és nyomó ingereket bocsájt ki a szervezet számára. Alkalmazható izom aktiválásra és ellazításra, egyes ízületi helyzetek korrekciójára, illetve az idegek csúszó mechanizmusának javítására. Ha a tape-et megfelelő kiinduló helyzetben, a gerincferdülés típusához alakítva helyezzük fel, eredményes kiegészítő „eszközként” alkalmazható egy komplex több pilléren álló gerincferdüléskezelésben.

Tovább

Schroth-féle gerincferdülés kezelés nyolc éves kor alatt?

A németországi Bad Sobernheimban működő Katharina Schroth Klinika szerint a háromdimenziós Schroth-féle gerincferdülés kezelés gyermekeknél nyolc éves kor felett ajánlott. A módszer komplexitása és koncentráció igénye miatt indokolt a korhatár. Természetesen felfele, illetve lefele, az adott gyermek egyéni terhelhetőségét, szellemi fejlettségét, képességeit figyelembe véve elmozdítható ez a szigorúnak tűnő javaslat.

Tovább

Gyógytorna a scoliosis (gerincferdülés) operációt követően

Az operáció utáni időszakban fontos feladat a funkcionális beszűkülések kezelése, a kardiopulmonális teljesítőképesség javítása. Ezen kívül szükséges a fájdalomcsillapítás, valamint szintén fontos a beteg pszichés támogatása. Nagy szerepet kap a légzésterápia, mivel az ezidáig konkáv oldal beszűkülése következtében alulventillált területek az operáció következtében lehetőséget kapnak a normál, vagy normálhoz közeli funkció helyreállítására. Ezen funkció helyreállításához szükséges a Schroth szerinti 3D légzésterápia alkalmazása. Ennek célja javítani a bordaközti izomzat funkcióját, a vitalkapacitást, a légzési képességet, valamint a terhelhetőséget.

Tovább

Gerincsérv – lehetséges fájdalomcsökkentő testhelyzetek

Támasztó és mozgató rendszedrünk alapját a gerinc képezi. A gerinc 24 csigolyából és a keresztcsontból, valamint a köztük elhelyezkedő porckorongokból áll. A porckorongok két részből, egy külső rostos lemezrendszerből, valamint egy belső, kocsonyás anyagból épülnek fel. A porckorongokat az ütközések csillapítójaként említhetőek, hiszen feladatuk a gerincre ható ütések (járás például), lökések-nyomások csillapítása, tompítása. A hosszan tartó helytelen testtartás következtében egyenetlen nyomás kerül a porckorongokra, melynek következtében a rostos gyűrű elszakadhat és a belső kocsonyásabb anyag kitüremkedhet, ezt nevezzük gerincsérvnek.

Tovább

A nyiroködéma kialakulási esélyeinek csökkentése melloperáció után

A nők rosszindulatú daganatos megbetegedései között az emlőrák a leggyakoribb. A mellműtét a betegség stádiumától függően az emlő egy részének vagy teljes egészének eltávolításával jár. A műtét során a hónalji nyirokcsomók kivételére is sor kerülhet és a mellizmokat is érintheti. A nyirokcsomók eltávolítása következtében a nyirokcsomóhoz tartozó gyűjtőterület valamint az érintett oldali végtag nyirokkeringése megváltozik, és nyiroködéma alakulhat ki. A műtétet követő korai rehabilitáció azonban csökkentheti a nyirokelfolyási zavarok kialakulását.

Tovább

Derékfájdalom – szegmentális stabilizációs tréning

A derékfájdalom mint tünet, betegség, óriási probléma az egész világon. Akut, (kevesebb mint 6 hét) subakut (6-12 hét) és krónikus (12 hétnél tovább tartó) formája ismeretes. A gyógytornával történő kezelési mód kimutathatóan sikeres a fájdalmak csökkentésében, megszüntetésében valamint a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzésében is. Egyik terápiás forma, amely az utóbbi években egyre fontosabb szerepet kap, az úgynevezett szegmentális stabilizációs tréning.

Tovább