Öt perc figyelem – a gerincferdülés szűrővizsgálata otthon

Hiába okolunk bármit és bárkit, amikor a nyakunkba zúdítják az első diagnózist: a gyermekünknek gerincferdülése van. Ki a hibás, miért nem vették észre eddig? Elővehetjük a védőnőt, a gyerekorvost, az iskolaorvost, a tanárokat, bárkit, de teljesen felesleges. Találkoztam már az orvost perrel fenyegető anyukával, dühös és síró szülőpárral – túl késő akkor is, hiába dühöngünk.

Tovább

Scheuermann kór – sportolási ajánlások

A Scheuermann - betegség több csigolyára kiterjedő, a csigolyatest másodlagos csontosodási magjait érintő betegség, mely jellemzően 10 éves kor felett jelenik meg és a csontosodás befejeződéséig tarthat. Elsősorban a háti, ritkább esetben az ágyéki szakaszra lokalizáltan, több csigolyán megfigyelhető elváltozást jelent.

Tovább

Lapos hát deformitás

A lapos hát deformitás a legtöbb esetben a gerincferdülés kórkép kísérő jelensége, mely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Bizonyos esetekben akár a háti ív teljes megszűnése is észlelhető. A deformitás jelentősége nem elhanyagolható, mivel egyrészt egy térszűkítő tényezőt jelent a mellkasban elhelyezkedő belső szervek számára, másrészt elősegítheti a gerincferdülés mértékének romlását.

Tovább

Térdarthrosis: az abduktor-tréning csillapítja a fájdalmakat

Azoknak a betegeknek, akiknek térdízületi arthrosisuk van, járáskor egy megnövekedett valgus-szög figyelhető meg a térdükben. Az csípő körüli abduktor izmok erősítése csökkenti ugyan a fájdalmat, de a tengelyhibát nem képes korrigálni. Ezt véli Susanne Hannig és Robert Pfund, akik ebben a tanulmányban foglalták össze tapasztalataikat.

Tovább

Korzett és a ruházat

A gerincferdülés konzervatív kezelésének része a rendszeresen végzett speciális háromdimenziós Schroth terápia mellett a korzett (fűző) viselése. A pubertás korú fiataloknál a csontosodás még nem záródott le, tehát a maximálisan elérhető korrekció érdekében az ortopédiai segédeszköz viselése napi 23 órát jelent. Ilyenkor a gyermekeknek nemcsak a korzett hordásának fizikai nehézségeivel kell megküzdeniük, hanem a lelki megpróbáltatások is sokszor problémát jelentenek.

Tovább

Életmódbeli tanácsok gerincferdülés esetén

A fiatalkorban kialakuló gerincferdülés változó intenzitású, de az egész életet végigkísérő folyamat, ami a növekedés időszakában mondható a legváltozékonyabbnak. Ez az az időszak, ami tulajdonképpen végső kimenetelét is nagymértékben meghatározza.

Tovább

Kalapácsujj

A kalapácsujj a láb igen gyakori elváltozása. Kialakulása egy hosszas, helytelen terhelésből adódó ortopédiai folyamat végső következménye.

Tovább