Másodlagos nyiroködéma a lábon

A lábon jelentkező nyiroködéma az adott végtagot érintő nyirokhálózatot károsító történés, beavatkozás következtében jön létre. A másodlagos jelző tehát egy szerzett elváltozásra utal, mely az eddig jól működő nyirokelfolyásban kialakuló zavar miatt a nyirokfolyadék felhalmozódásához vezet.

Tovább

Kesztyűszerű kéz zsibbadás – T4-szindróma

A karok, kezek bizsergése, zsibbadása, fájdalma és izzadása, vagy akár különleges érzetek észlelése (például vízcsorgás a bőrön) jellemzi a T4-szindrómát. (A tünetek alapján gondolhatunk akár a TOS vagy a kéztőalagút szindrómára is). A tünetek lehetnek egy- vagy kétoldaliak, és különböző hosszúságú kesztyűhöz hasonló lefutásúak. Gyakran társul a szimptómákhoz főleg reggel jelentkező sisak szerű fejfájás is.

Tovább

A Schroth terápiában alkalmazott torna eszközök 1.

Az aktív korrekciós gyakorlatok elvégzéséhez vannak bizonyos elengedhetetlen eszközök, melyekkel elősegíthetjük a korrigált testhelyzetet felvételét, a nyújtózás hatékonyságát, dinamikus ellenállást adhatunk, nehezíthetjük, illetve instabilabbá, vagy éppen stabilabbá tehetjük a gyakorlatokat

Tovább

Gerincferdülés – szigorú gyakorlás minden nap!

Gerincferdülés esetén az ortopéd szakorvos és a gyógytornász napi szintű specifikus, egyénre szabott feladatok gyakorlását írja elő, a deformitás mértékétől függően napi szinten fél – egy óra időtartamban. A kezelés kiegészülhet korzett terápiával is, melynek viselési ideje napi 23 óra. A kezelés a csontosodás befejeződéséig tart.

Tovább

Felnőttkori gerincferdülés – tények és számok

A felnőttkori gerincferdülés kezelésében a cél elsősorban a további romlás megakadályozása, továbbá a másodlagosan kialakuló fájdalmak és a légző- és keringésirendszerre gyakorolt negatív hatások csökkentése, elkerülése.

Tovább

Bokaszalag sérülések

A sportsérülések egyik leggyakrabban emlegetett formája a bokaszalagok sérülése. Ennek oka, hogy futáskor, illetve ugrás után talajra érkezéskor a láb lefeszített állapotban ér földet, ami a bokaízület leginstabilabb pozíciója. Ebben a szituációban a boka két irányba térhet ki. Billenhet a külső talpél felé, és ritkábban az ellentétes irányba is. A sérülés mechanizmusából adódóan ugrást illetve futást igénylő sportoknál fordul elő leggyakrabban (pl.: kosárlabda, kézilabda) de más csapatos labdajátékban is átlagos sérülés típusnak mondható.

Tovább

Másodlagos kar nyiroködéma

A kar nyiroködémája az érintett végtag nyirokrendszerének fizikai sérülése miatt alakul ki, a nyirokfolyadék nem tud zavartalanul továbbáramlani a megfelelő elvezetési irányokba. Ez egy szerzett elváltozása az addig teljesen jól működő nyirokhálózatnak, szemben az elsődleges (primer) nyiroködémával, melynek hátterében egy veleszületett nyirokrendszeri megbetegedés áll.

Tovább

Mellrák után...

Magyarországon a halálozási lista egyik „előkelő” helyén szerepel az emlőrák, amelyet, ha nem kezelnek időben a mell eltávolításával jár. És ezzel azonban még nincs minden rendben….

Tovább

A lipödéma tünetei és komplex kezelése

A lipödéma, azaz a zsírödéma a zsírsejtek kóros felhalmozódásával járó végtaghangsúlyos zsírtöbbletet jelent. Leggyakrabban az alsó végtagok érintettek, de egyes esetekben a felkaron is megfigyelhető a sejtek kóros elváltozása. Tipikusan a nők betegsége, férfiaknál csak ritkán fordul elő.

Tovább