Porckorongjaink betegségei 1. rész

Életünk során szinte mindannyian találkozunk a derékfájdalom problematikájával. Talán az sem meglepő, hogy a háziorvos felkeresésének fő oka is a háti- és derékfájdalmak. A legtöbb esetben a porckorongot tesszük felelőssé, mint a probléma kiváltója. De vajon milyen elváltozások játszódnak le gerincünk ízületeiben, kisízületeiben? Mindig a porckorong a ”hibás”?

Tovább

A légzés szerepe a gerincferdülés kezelésében

A gerincferdülés következtében nem csak a csigolyák deformálódnak, hanem a háti csigolyákhoz kapcsolódó bordák által alkotott mellkaskosár is. A mellkason a görbületnek megfelelően elülső és hátsó bordapúp, valamint bordavölgy alakul ki. A mellkas alakváltozása miatt a tüdő formája és működése is megváltozik. A fizika törvényeinek megfelelően a bordapúp alatti területen a nagyobb tér miatt a tüdő aktívabban tud működni, tehát a légcsere dominánsan itt megy végbe. A bordavölgy területén a bordák a deformitás mértékétől függően nyomást gyakorolnak a tüdőre, ennek következtében az adott oldali tüdőfél nem tud megfelelően tágulni és itt a légzőmozgás korlátozottabbá válik.

Tovább

Impingement szindróma - A háti gerinc manipulációja rövid ideig segít

Az impingement szindróma egy vállizületi fájdalommal és mozgás beszűküléssel járó kórkép. Túlterhelés, sérülés, gyulladás miatt jöhet létre. A felkar csont és a lapocka oldalra terjedő nyúlványa közötti néhány miliméteres rés csökkenhet a felgyülemlett folyadék, vagy az ott elhaladó ín megvastagodása miatt, ezért egy becsípődés alakulhat ki. Ennek megfelelően a kar mozgások a mozgástartomány bizonyos részén fájdalmat okoznak.

Tovább

Hétköznapi korrekciók

Gerincferdüléssel élni a nap minden percében kihívást jelent. Ez a kijelentés méltán tűnhet túlzónak, hisz’ nekem is csak akkor jut eszembe, amikor egy hosszabb nap után a hátam jelzi először, hogy a szokásosnál több terhelést kapott. Azonban gyógytornászként tudom, hogy a fájdalomért nem csak az alkalmi túlterhelés felelős. Ez hétköznapi folyamatok, behatások lassú, de kitartó működésének következménye, amik észrevétlen módon, de folyamatosan rontják a hátam állapotát.

Tovább

Térdhajlító izmok húzódása

A térdhajlító izmok (Hamstring izmok) húzódása, részleges szaladása az egyik leggyakoribb sportsérülés, amivel a gyógytorna terem falain belül találkozhatunk. Ez az izomcsoport (Musculus biceps femoris, M. semitendinosus, M. semimembranosus) az ülőgumón ered, tapadásuk a sípcsonton, a M. biceps femorisé pedig a szárkapocscsont fején található.

Tovább

Idegbecsípődés? Idegi nyomás? Irritáció?

Ha az idegszál valahol a lefutása mentén nyomás alá kerül bizsergést, zsibbadást, különböző megjelenésű kisugárzó fájdalmat (húzó, égő) érezhetünk. Ez annak a jele, hogy az ideg tápanyag- és vérellátása a nyomás miatt nem megfelelő. A kellemetlen érzéssel együtt az ideg által beidegzett izmok gyengülhetnek, bizonyos reflexek változhatnak, illetve a bőr egyes területein az érzés módosulhat. Ha a nyomás fokozott mértékű, megszűnhet az ingerületvezetés, és az ideg által ellátott izom, illetve izmok működésképtelenné válhatnak.

Tovább