Gerincsérv – Segítség!

Zsibbadó ujjak, karba sugárzó fájdalmak alapos okot adnak az aggodalomra. A minap keresett fel egy hölgy a következő problémával:
"Tudja nem tudok már fájdalom nélkül dolgozni a számítógépnél."

Tovább

A korzett viselés nehézségei az első naptól…

Amikor a gerincferdülés kezelése olyan stádiumba lép, hogy elkerülhetetlen a korzett (gerincfűző) viselése, sokan rettegnek tőle, vajon hogyan fogják kibírni. Vagy éppen ellenkezőleg, nem is tudják milyen küzdelem vár rájuk, mind lelkileg, mind testileg. Hiszen nem kellemes egy „páncél” viselése napi 24 órában, azonban sokat tehetünk a kellemetlenségek elkerülése érdekében, akár már az első naptól kezdve, ha betartjuk a fokozatosságot.

Tovább

Térdízületi kopás

A térdízületi kopás a degeneratív betegségek körébe tartozó, progresszív (folyamatosan előre haladó) megbetegedés. Kialakulásában szerepet játszó okok két csoportra oszthatók.

Tovább

Tényleg Schroth, amit tornázol?

Schroth neve elhíresült a gerincferdülés kezelésében. Nem hiába, a módszer megdolgozott az elismerésért. Közel 100 éve állja meg a helyét a gyógyászatban. Hol csúszhat mégis hiba a rendszerbe? Mint más hasonló terápiák esetében is, hibát az tud véteni, aki csinál valamit. Ez esetben a vizsgáló és kezelő személyzet, a beteg maga és adott esetben a szülő is. A kérdés csak az, hogy ki tudjuk-e ezeket a hibákat korrigálni.

Tovább

Ismerjük fel időben a gerincferdülést

A gerincferdülés korai felismerésében kiemelkedő szerepe van a gyermeket körülvevő szakemberek: gyermekorvos, sportorvos, edző, testnevelő tanár odafigyelésének. A gerincdeformitások korai felismerésében gyógytestnevelők is segítségünkre szolgálhatnak, akik időszakos iskolai, mozgásszervi szűrővizsgálataik során a gyermekek többségénél még kezdeti stádiumban ismerik fel az elváltozást.

Tovább

A tüdőfunkciók változása gyermekkori gerincferdülés esetén

A gerincferdülés igen komplex módon befolyásolja a mellkas anatómiai felépítését. A növekedés során a bordakosár és a háti gerincszakasz változásai hatással vannak a mellkasi szervekre, ezáltal a szívre és a tüdőre, különösen a tüdőlebenyekre. Ennek következtében, ha a mellkas nem tud normális mértékben fejlődni, elégtelen lesz a hely a tüdőléghólyagok növekedésére, és felnőttkorban akár következményes tüdőbetegségekhez vezethetnek.

Tovább

Tipikus, gyakori sportsérülések

Sportolj és egészséges maradsz! - hangzik el sokszor a különböző sportolási lehetőségek figyelemfelhívó szövegeként. Mind az általános egészségi állapot, a fizikai teljesítőképesség és az életminőség pozitívan befolyásolható a rendszeres sportolással. Mindemellett sérülési lehetőségeket is rejt magában a sporttevékenység, ám kellő felkészüléssel és bizonyos határok megtartásával azonban ezen sérülések rizikói is csökkenthetők.

Tovább

Új DNS-teszt teheti könnyebbé a gerincferdülés kimenetelének meghatározását

Új genetikai vizsgálatokkal és a sebészi technikák fejlődésével változások jöhetnek a serdülőkori gerincferdülés kezelése terén. A szülők igen komoly döntésekkel szembesülnek, amikor tinédzser korú gyermeküknél idiopathiás gerincferdülést diagnosztizálnak, hiszen ha a görbület mértéke meghaladja a 45 Cobb fokot, az orvosok gyakran javasolnak gerincműtétet.

Tovább

Porckorongjaink betegségei 2. rész

Életünk során szinte mindannyian találkozunk a derékfájdalom problematikájával. Talán az sem meglepő, hogy a háziorvos felkeresésének fő oka is a háti- és derékfájdalmak. A legtöbb esetben a porckorongot tesszük felelőssé, mint a probléma kiváltója. De vajon milyen elváltozások játszódnak le gerincünk ízületeiben, kisízületeiben? Mindig a porckorong a ”hibás”?

Tovább