Mi az a manuálterápia Maitland módszere szerint?

A manuálterápia egy fizioterápiás vizsgálati és kezelési módszer, amely fájdalomproblémák, izületi, izom, és idegi problémák megoldására nyújt segítséget. A Maitland manuálterápia kifejlesztése az 50-es évekhez, Geoffrey D. Maitland, (ausztrál) nevéhez fűződik. A módszer tudományos bizonyítékokon alapuló, kifejezetten az egyénre szabott vizsgálódást és ennek eredményére alapozott célzott egyéni terápiát helyezi előtérbe.

Tovább

Rectus diastasis – a hasfali izomzat szeparációja

A rectus diastasis az egyenes hasizomok rostjainak szétválását jelenti. Az izom rostok valamilyen külső vagy belső ok miatt, nem képesek tovább megfelelően funkcionálni, a rostjaik szétválnak, mely további problémákat vetít előre. A törzs elülső tartó pillére gyakorlatilag meggyengül. Leggyakrabban terhesség során jelentkezik rectus diastasis, de kialakulásának hátterében egyéb okok is állhatnak. Például genetikailag determinált kötőszöveti gyengeség, nehéz súlyok emelése, túlsúly.

Tovább

Csontritkulás II. - A kezelés lehetőségei

Mint minden más betegségnél, az osteoporosisnál is igaz, hogy a gyógyuláshoz vezető út első lépése a betegség előrehaladásának megállítása, aminek alapját a korai felismerés és a specifikus célzott kezelés jelenti.

Tovább

Csontritkulás I.

A csontszövetről

A testünk vázát adó csontozatnak számtalan kritériumnak kell megfelelnie. Amellett, hogy szilárdnak és erősnek kell lennie, nem lehet rideg, kismértékű rugalmasságra is szüksége van, különben a hosszan tartó monoton erőbehatásoknak képtelen lenne ellenállni.

Tovább

Úszás, torna, vagy? - a gerincferdülés (scoliosis) kezeléséről

A vizsgálatokon elhangzó kérdésre: kapott -e már korábban bármiféle kezelést? -sokféle válasszal találkozhatunk. - ”Annak idején jártam gyógytornára 10 alkalommal.” - vagy – “Két éven át rendszeresen úszni jártam.” A gerincferdülés kezelési módjainak taglalásakor nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjunk és tisztában legyünk mindazzal, melyik kezeléstől mit várhatunk el. Mi az, ami napjainkban a leghatékonyabb terápiát képviseli? Nézzük csak nagy vonalakban és a kérdésre saját magunk is választ kaphatunk.

Tovább

Gyógytornász – vizsgálat?!

Mikor és mennyit fog javulni? - a kérdés szinte elsőként vetődik fel amikor a páciensek hozzánk fordulnak. Miután a több szakember véleményét meghallgatott joggal összezavarodott ember nem találja a számára legmegfelelőbb mengoldást, nem csoda, hogy bizalmatlan a többitől esetleg ismét eltérő, új véleménnyel szemben. A történet nem ritka, bármilyen betegség kapcsán, valószínűleg találkoztunk már vele mindannyian.

Tovább

Kajakosok sportsérülései és kezelésük a mindennapokban

Minden sportágnál megfigyelhetőek jellegzetes sérülésformák. Focistáknál a térd szalagrendszere, teniszezőknél a könyök, vízilabdásoknál a válltájék válik leggyakrabban érintetté. Ilyen jellegzetes sérülési terület a kajakosoknál is megfigyelhető. Gyakori „áldozata” ennek a sportnak a gerinc és annak különböző alkotó elemei. Sajnos gyakran az akut panaszok, főleg ha rendszeresen ugyanazt a területet érintik, átalakulnak krónikussá és akár súlyos, maradandó károsodáshoz, funkcióvesztéshez is vezethetnek.

Tovább

Csípőficam

Magyarországon az egyik leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenesség, a veleszületett csípőficam, a fejlődésében visszamaradt csípőízület betegsége. Kialakulásában genetikai és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak.

Tovább

Bechterew-kór

A reumatológiai kórképekhez sorolandó krónikus gyulladás elsősorban a férfiak betegsége.

Tovább