A mellműtét után...

Első sokk: daganatom van. A mellem. Mi lesz? Eltávolítják az egészet? Csak egy részét? Mi lesz velem? Miután az ember átvészeli ezt a nehéz időszakot, a műtétet, az utókezeléseket, reméli más már nem jön. Túl van rajta, reméli többet nem kell hasonlókat átélnie. Habár többször felhívják a figyelmét, hogy esetlegesen előfordulhat nyirok ödéma a karon, nem akar ezzel foglalkozni. Talán nem is tud, hiszen most van túl egy nagy megrázkódtatáson. Természetesen megfogadja a tanácsokat, de aztán telnek múlnak, sokszor, az évek, mire az a régen említett szövődmény elkezdi megmutatni magát.

Tovább

Eredeti Schroth scoliosis kezelés: A Scolinea képviseli Magyarországot

A gerincferdülés, scoliosis kezelése napjainkra egyre ütemesebben fejlődik. A korábban elterjedt „nem lehet a gerincferdülést javítani” kifejezés mára már nem állja meg a helyét. A jelenlegi tudományos álláspont a Schroth terápiát helyezi előtérbe, hisz a módszernek tudományosan bizonyított eredményei önmagukért beszélnek.

Tovább

Ízületi lazaság és a gerincferdülés

Egy 2011-es lengyel tanulmány (Joint hypermobility in children with idiopathic scoliosis, Dariusz Czaprowski, Scoliosis 2011, 6:22) kimutatta, hogy a gerincferdüléses gyerekek több mint fele ízületi hipermobilitással, vagyis ízületi lazasággal rendelkezik. A kutatásban résztvevő gerincferdüléses páciensek 51,4%-ánál, míg a kontroll csoport 19%-ánál mutatták ki az eltérést.

Tovább

Év végi porckorongproblémák

Ki ne ismerné a karácsony előtti hajtást? Minden legyen kész, még gyorsan újítsuk fel a lakást, hogy szép legyen karácsonyra …. És akkor jön egy mozdulat ami miatt nem csak hogy a lakás nem lesz készen, de ágyban töltjük a karácsonyt.

Tovább

Segítség!-Nem tornázik a gyerek!

A gerincferdülés kezelése csapatmunkát igényel: ortopédorvos, korzettkészítő, gyógytornász, szülők és a család és természetesen a gyermek áll a terápia középpontjában

Tovább

Szülés utáni pocakproblémák, avagy miért nem hasznosak a hátonfekvésből indított hasizomgyakorlatok rectus diastasis esetén?

Terhesség során a magzat növekedése nagyobb helyigényt vetít előre, amihez a szervezet folyamatosan alkalmazkodik. Az elsődlegesen érintett terület a hasizmok területe lesz, ahol is az egyenes hasizom (a has középvonalában függőlegesen elhelyezkedő) megy át a legnagyobb változáson. A magzat növekedésével az izomzat megnyúlik, elvékonyodik, helyzete megváltozik, oldalra tolódik (lateralizáció).

Tovább