A gerincferdülés havi egyszeri lehajlással megelőzhető!

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbületét jelenti, amihez egyidejűleg a csigolyák elcsavarodása is társul. Ezen elváltozásra alapozva alakul ki a törzs aszimmetriája, ami bizonyos esetekben a medencére is kiterjed. A csigolyák elcsavarodása a mellkas, a bordák és a derékszakasz külsőleg is látható deformációjához vezet (bordapúp, bordavölgy).

Tovább

Púp a hátamra! - avagy mi is az a Scheuermann-kór?

A betegség a dán Holger Scheuermann-ról kapta a nevét, aki sebészként tevékenykedett. Maga a betegség a csigolyatest zárólemezének csontosodási zavara, ami a csigolyák ék alakú deformitásához, emellett a csigolyaszerkezet elváltozásához, meggyengüléséhez vezet.

Tovább

Gerincferdülés? Az első pillanatoktól...

Kialakulás, következmények
A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbületét jelenti, amihez egyidejűleg a csigolyák elcsavarodása is társul. Ezen elváltozásra alapozva alakul ki a törzs aszimmetriája, ami bizonyos esetekben a medencére is kiterjed. A csigolyák elcsavarodása a mellkas, a bordák külsőleg is látható deformációjához vezet (bordapúp).

Tovább

Frau Christa Lehnert-Schrothra emlékezünk

Amikor tanfolyamot tartok gyógytornászoknak, mindíg mesélek róla. Az életéről, a munkájáról, ami egy és ugyanaz volt az ő esetében. Mesélek arról az első meghatározó személyes találkozásunkról, ami ...
Úgy éreztem, magam mint amikor egy tinédzser rajong egy énekesért akivel végre-végre élőben is találkozhat. Számomra egy csoda volt az a délután, amit soha nem fogok elfelejteni.

Tovább