Mitől fáj a hát?

A hátfájás manapság civilizációs népbetegség. Bonyolultsága abból adódik, hogy több kiváltó oka is lehet. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a stressz, a túlsúly következtében, a gerincoszlop elváltozásaiból vagy a test szerveinek betegségéből alakul ki, de előidézheti egy rossz mozdulat, kis rándulás vagy sérülés is.

Tovább

Porcsérülés, porcleválás

A térdízület a testünk legnagyobb és egyik legbonyolultabb ízülete, és ez sérül, károsodik a leggyakrabban. A térdízület károsodása során porcsérülés következhet be, mely jelentheti a porcgyűrűk sérülését, de a porcfelszínek sérülését is.

Tovább

Tartásjavítás felnőttkorban

A tartásjavítás és a „húzd ki magad!” kifejezések nemcsak a gyermekkorban kerülnek előtérbe. Számtalan felnőttet látni, akinek helytelen, hanyag a tartása, előrehelyezett a fejtartása, domborúbb a háta.

Tovább

Scheuermann kór

A Scheuermann betegség egy csontosodási zavar, melynek hátterében több feltételezett ok állhat, de a pontos kiváltó tényező ismeretlen.

Tovább

A gerinc – egy építészeti csoda

A gerincoszlop egy építészeti csoda a maga tökéletesen egymásra illeszkedő elemeivel.Testünk középpontjában elhelyezkedő oszlop felel az összetartásért, a védelemért és a mozgékonyságért is egyben.

Tovább

Tartáshibák

Mivel sok embert érint, az ülőmunkáról és a tartáshibáról, valamint az ebből adódó problémákról szeretnék néhány sorban írni.

Tovább

Pszichoterápia scoliosis pácienseknél

A gerincferdülés kezelésének pszichés megközelítésében talán a legnagyobb problémát a páciensek kora jelenti. Az esetek többségében ugyanis pont egy igen nehéz életszakaszban, a serdülőkorban állapítják meg náluk a diagnózist.

Tovább

A gerincferdülés kezelése

Sok gyermek, felnőtt, szülő, sóhajt nagyot e mondat hallatán: A diagnózis : gerincferdülés (scoliosis). Ez hogyan lehetséges? Miért pont én? - merül fel a kérdés.

Tovább

Hogyan tudunk mi magunk hozzájárulni a nyiroködéma kezelés sikerességéhez?-avagy hasznos életmódbeli tanácsok nyiroködéma esetén

A nyiroködéma nem gyógyítható betegség abban a tekintetben, hogy a nyirokrendszer elégtelen működése miatt a nyirok elvezetése akadályozottá válik. Ez az elváltozás visszafordíthatatlan, azonban megfelelő, komplex nyirokkezelés mellett, illetve a beteg részéről a hétköznapokban szem előtt tartott életmódbeli tanácsokkal jó állapotban tartható.

Tovább

Gerincsérv a derékszakaszon

A derékfájdalom a felnőtt társadalom 50-80%-át érinti élete során. Ez nagy számnak tűnhet, azonban természetes dologként kell kezelni, mint egy lázat: jön és elmúlik – általános esetben. Ám, ha ez a derékfájdalom kiújul, rövid időn belül ismétlődik, vagy nem múlik el, akkor gondolhatunk a kezdődő gerincsérvre.

Tovább