A gyógytorna története

A gyógytorna a természeti, a fizikai energiákat gyógyító céllal alkalmazott fizioterápia. A mozgással való testképzés és a gyógyítás fejlődését a természeti energiákkal az ókortól egészen napjainkig nyomon követhetjük.

Tovább

A reumás ízületi gyulladások

Az izmok és ízületek fájdalmát, illetve merevségét sokszor reumaként emlegetik. Számos különböző betegség okozhat reumás panaszokat, köztük a reumás láz, a reumás szívizomgyulladás, a fibrositis (a hátizmok betegsége) és a reumás ízületi gyulladás, mely többnyire nőknél jelentkezik, de gyermek- és idős korban is előfordulhat.

Tovább

A nyakfájdalmak leggyakoribb okai

A nyak a szervezet legbonyolultabb ízületi rendszerét képezi, emellett gerincoszlop legmozgékonyabb részeként tartjuk számon.Jellemző rá a több tengelyben történő mozgáslehetőség, forgatás, hajlás több irányba, nyújtás függőleges irányban.

Tovább

A leggyakoribb sportsérülések

A sport növeli az állóképességet, javítja az alvást, és erősíti az izmokat, de a helytelenül végzett, a testi képességek túlbecslése, a sport előtti bemelegítés hiánya, valamint a túlterhelés súlyos sérüléseket okozhatnak. Ide tartozik a csonttörés (fractura), ficam (luxatio), rándulás (distorsio), szakadás és a zúzódás (contusio).

Tovább

Torna az autóban

Mi zökkenthetne ki minket a hosszú utak monotonsága alól, mikor már minden utcakő egyformának tűnik? Mit szólnának egy kis testmozgáshoz?

Tovább

Csípőízületi kopás

A csípőízületi kopás a degeneratív betegségek körébe tartozó, progresszív (folyamatosan előre haladó) megbetegedés. Kialakulásában szerepet játszó okok két csoportra oszthatók.

Tovább