Leggyakoribb sísérülések

Napjainkban az egyik legkedveltebb téli sport a síelés, mely szinte az összes izomcsoportot megmozgatja. A síelés, a mozgás sajátosságából adódóan rengeteg veszélyt is rejt.

Tovább

Bokaficam, bokaszalag szakadás

A legtöbbször előforduló sportsérülés, ugrás vagy futás közben a talajra érkezéskor a boka kifordulása alapján jön létre. Nagy általánosságban a külboka közelít a talajhoz, időként a belboka. Jellemzően a szalagok sérülnek különféle mértékben, de a csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat.

Tovább

A Kinesio Tape szalag

A Kinesio Tape szalag kifejlesztése a 70- es évekhez, Dr. Kenzo Kase japán kineziológus és kiropraktőr nevéhez fűződik, aki kutatásai és kísérletei alapján dolgozta ki a test öngyógyító mechanizmusát támogató elasztikus tape- et és a hozzátartozó Kinesio Taping módszert.

Tovább

A helyes bemelegítés

A sportolás elengedhetetlen feltétele a bemelegítés, az alapozás, mely minden sportágban fontos a sérülések elkerülése érdekében, valamint ráhangolja az izmainkat, légzésünket, szívünket és idegrendszerünket az edzésre.

Tovább

Zenészek mozgásszervi panaszainak felmérése

„… a zene életveszélyes foglalkozás. Sok, szépen indult pálya tört ketté a testi kondíció elhanyagolása miatt!„
Kodály Zoltán szavait olvasva mindig meggyőződöm annak fontosságáról, hogy a zenészek mozgásszervi problémáival érdemes foglalkozni.

Tovább

A sportoló lába – tünet, diagnózis, terápia

A sportoló lábát a nagy megterhelés miatt az akut sportsérüléseken kívül a krónikus túlterheléses betegségek is veszélyeztetik. Leggyakrabban a különböző ínsérülések fordulnak elő, de csonttörések, ízületi problémák egyaránt felléphetnek, melyekre ugyanúgy figyelni kell. Maga a kezelés a diagnózistól függ, a legfontosabb dolog azonban, amit előtérbe kell helyezni, a betegséget kiváltó okok megszüntetése, egy megfelelő cipő viselése, az edzéstervhez való alkalmazkodás, és a betegre szabott terápia.

Tovább