A mellműtét után...

Első sokk: daganatom van. A mellem. Mi lesz? Eltávolítják az egészet? Csak egy részét? Mi lesz velem? Miután az ember átvészeli ezt a nehéz időszakot, a műtétet, az utókezeléseket, reméli más már nem jön. Túl van rajta, reméli többet nem kell hasonlókat átélnie. Habár többször felhívják a figyelmét, hogy esetlegesen előfordulhat nyirok ödéma a karon, nem akar ezzel foglalkozni. Talán nem is tud, hiszen most van túl egy nagy megrázkódtatáson. Természetesen megfogadja a tanácsokat, de aztán telnek múlnak, sokszor, az évek, mire az a régen említett szövődmény elkezdi megmutatni magát.

A mellműtét utáni nyiroködéma kialakulásának esélye változó. Nem mindegy, hogy milyen mértékű beavatkozásra volt szükség a daganat megfékezéséhez. Elmondható, hogy minden műtét során eltávolítanak nyirokcsomókat, de fontos, hogy mennyit. Régebben nagyon radikális beavatkozásokat végeztek annak érdekében, hogy a daganat kiújulását megelőzzék. Ilyen esetekben gyakran az összes hónalji nyirokcsomót eltávolították, képzelhetjük ez mennyire befolyásolta később a nyirokkeringés hatékonyságát. Az esetek 20-48%-ban várható felsővégtagi nyiroködéma, ha a hónalji nyirokcsomókat teljes mértékben eltávolítják.

Napjainkban, amennyiben lehetőség van rá, az úgynevezett „sentinel” -őrszem- módszert igyekeznek elsősorban alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a daganat nyirokelfolyásába eső legelső nyirokcsomót kiveszik és megvizsgálják. Amennyiben abban még nincsenek rákos sejtek akkor a többi nyirokcsomóba sem juthattak még el, így azok eltávolítása indokolatlan. Ezzel a nyirokkeringés nem károsodik oly mértékben. Funkcióját el tudja látni. Ilyen műtét után az esetek 3-5%-ban kell nyiroködéma kialakulásának veszélyével számolni.

Sajnos azonban a sentinel módszer nem minden esetben alkalmazható. Habár igyekeznek a nyirokrendszerben minél kevesebb kárt tenni, van hogy nincs más megoldás a beteg élete érdekében, és ilyenkor számítani kell a későbbiekben nyiroködéma megjelenésére. A beavatkozás okozta heg mérete, lefutása is gátolhatja a normál nyirokkeringést, ami szintén ödéma kialakulásához vezethet, valamint besugárzás során is sérülnek a nyirokerek, nyirokcsomók. A nyiroködéma általában fokozatosan alakul ki. Az emberek többségénél a kéz kezd duzzadni és az ödéma lassan terjed fel egészen a vállig. Kezeletlenül törzsre is érintetté válhat. Az ujjak virsli szerűen megvastagszanak, a duzzanat az ujjbenyomatot megtartja, úgynevezett babaráncok jelennek meg. A végtag súlya is nagymértékben megnőhet, attól függően, hogy mennyi nyirok pang a végtagban.

A nyiroködéma kezelhető, de folyamatos kontrollt, odafigyelést igényel. Nem szabad azt hinnünk, hogy pár gyógyszer (pl. vízhajtó!!) megoldja a problémát, sőt. A szakszerű kezelés manuális nyirokdrenázsból, nyirokbandázs felhelyezéséből áll. Szükség lehet bőrgyógyász kapcsolatra is, ugyanis a bőr karbantartása is kiemelt jelentőségű, valamint szakorvos tudja felírni a szükséges bandázs anyagokat.

Ezen kezelések összességét nevezhetjük Komplex Fizikális Ödématerápiának. Ennek segítségével az ödéma csökkenthető és kordában tarthatóvá válik. Ez nem csak esztétikai okokból fontos, hanem későbbi szövődmények elkerülése miatt is. A pangó nyirokfolyadék kiváló táptalaj gombáknak és egyéb kórokozóknak, melyek könnyen orbánc kialakulásához vezethetnek. És ugye egy ilyen komoly beavatkozás után gondolhatjuk egy orbánc már senkinek sem hiányzik, ami nem csak kellemetlen, hanem életveszélyes is lehet. A nyiroködéma rendszeres kezelést igényel, ha nincs karbantartva visszaállhat az eredeti állapot, sőt mint ahogy azt fent is említettem további szövődményekkel is számolni kell. Ezért nagyon fontos a műtét utáni felvilágosítás, hogy a megjelenő tünetekkel idejében szakorvoshoz fordulhassanak az érintettek, annak érdekében, hogy a szükséges kezelések mielőbb megkezdhetőek legyenek.