A degeneratív scoliosisról

A felnőttkori scoliosis az 50-60 éves kor környékén kialakuló, leginkább degeneratív scoliosis (adult degeneratív scoliosis-ADS) néven említett scoliosis típus.

A felnőttkori scoliosis az 50-60 éves kor környékén kialakuló, leginkább degeneratív scoliosis (adult degeneratív scoliosis-ADS) néven említett scoliosis típus.
Gyakrabban a postmenopausa szakaszában lévő nőket érinti. Általában egy lumbalis kyphotikus degeneráció jellemzi, hozzá kapcsolódó oldalirányú kitéréssel és rotációval. A kísérő tünetek még kisebb, 30 Cobb fok alatti scoliosis esetében is, erőteljes lumbalis fájdalom, illetve lateralis listhesis. 
Az adult degeneratív scoliosis (ADS) kialakulásának kutatásai szerint a folyamat a porckorongok degenerációjából indul ki, majd később a posterior, stabilitásért felelős területeket is érintik (kisizület) a következmények. Egészséges gerinc esetén a gerinc kisízületei stabilitást nyújtanak a flexió és extenzió esetében és megvédik a discust a túlzott torziótól. A discusok degenerációja magasságvesztést és szegmentális instabilitást  eredményez, ezáltal a kisizület fokozott terhelésnek lesz kitéve. A folyamat romlásával így a stabilitás egyre jobban vész el, a fájdalom, illetve az elfáradásos tünetek pedig előtérbe kerülnek.
Általánosan elfogadott tény, hogy a degeneratív változások a discus és a kisízület területén aszimmetrikus terheléshez vezetnek, ami egy progresszív deformációt indít el. Ezzel a folyamattal potenciális lehetőség nyílik foraminális, vagy centralis stenosis kialakulására, ami azután a tünetek további súlyosbodásához vezet.
Az ADS-ben megfigyelhető tipikus progresszió átlagosan évi 3 ° (1 ° –6° tartomány között).  A progresszió kockázati tényezői közé tartozik a 30 foknál nagyobb mérték, a csúcscsigolya feletti és alatti discus aszimmetriája, illetve a 6 mm-nél nagyobb lateralis listhesis. Az ADS kezelése a konzervatív terápia szempontjából nehézségekbe ütközik. Természetesen mielőbb kerül kezelésre a páciens, annál jobbak az esélyek, de számolnunk kell azzal, hogy az idő előrehaladtával egyébként is a degeneráció felé hajló életkori sajátosságok nem könnyítik meg a hatékony segítségnyújtás elérését. Az ADS esetében a legtöbb esetben operáció lehet a hosszú távú megoldás, figyelembe véve persze az életkori sajátosságokat, ez a terület is ütközhet akadályokba.
A konzervatív terápia legfontosabb feladata a fájdalmak csillapítása és a lateralis csúszás stoppolása marad, többféle terápia és szegmentális stabilitást célzó lehetőségek bevonásával. Mindemellett az életminőség javítása kiemelt szerepet kap.
 
Horvát Krisztina 
ISST - Schroth instruktor
 
Forrás: 
Frank J. Schwab: Adult scoliosis
Philip J.York et all: Degenerative Scoliosis