Térdhajlító izmok húzódása

A térdhajlító izmok (Hamstring izmok) húzódása, részleges szaladása az egyik leggyakoribb sportsérülés, amivel a gyógytorna terem falain belül találkozhatunk. Ez az izomcsoport (Musculus biceps femoris, M. semitendinosus, M. semimembranosus) az ülőgumón ered, tapadásuk a sípcsonton, a M. biceps femorisé pedig a szárkapocscsont fején található.

A sérülésük leggyakrabban futás, sprint közben történik. Focistáknál jellemzően a térd és bokasérülések után, ez okozza a legtöbb problémát. Kosár- és kézilabdázóknál is gyakorta előforduló panaszként ismerjük. Nehezen kezelhető, gyakran okoz krónikus panaszokat a comb hátsó részén. Az újrasérülés, kiújulás esélye nagy, ezért és a nehezen múló fájdalom miatt, csökkenti a sportteljesítményt.

A sérülés súlyossága szerint három csoportról beszélhetünk:

1. csoport: Néhány izomrost szakadása esetén kis duzzanat jelenhet meg a comb hátsó felszínén, ami kis fájdalommal jár és nincs vagy minimális az izomzat erővesztése.

2. csoport: Súlyosabb esetben több a fájdalom és erővesztés, gyengeség is mindig tapasztalható, a duzzanat is erőteljesebb. Ebben az esetben az akut szak lezajlása után, érdemes gyógytornászhoz fordulni a sikeres rehabilitáció érdekében.

3. csoport: Teljes szakadás, teljes funkcióvesztés tapasztalható, erőteljes az izomzat bevérzése is.

A 2. és 3. csoportba sorolható sérülések esetén orvoshoz kell fordulni. Az első napokban a fájdalomcsillapításé a fő szerep. Az akut szak lezajlása után kezdődhet a rehabilitáció. A gyógytorna fő célja a fájdalomcsillapítás mellett, az izom normál funkciójának rendezése. Manuálterápia, lágyrésztechnikák előtérbe kerülnek a kezelés folyamán. A rehabilitációt a probléma összetettsége nehezíti, komplex látásmódot igényel, hogy a sportba való visszatérés sikeres legyen, és az újrasérülés veszélyét csökkenteni tudjuk. Érdemes jól felkészült gyógytornász segítségét kérni.