Nyiroködéma – miért van szükség a kompressziós terápiára?

A nyiroködéma kezelése összetett. Az esetek túlnyomó többségében az ödéma, duzzanat csökkentésére irányuló tüneti terápiáról beszélhetünk.

Az ödéma csökkenésével az érintett végtag terheltsége csökken, az általános és helyi közérzet, illetve a nyirok és a vérkeringés is javul. De maga a betegség marad, így nagyon fontos feladatunk lesz az előbb említett eredmények fixálása, stabilizálása. Egy külső, folyamatosan fennálló nyomás hivatott ennek a feladatnak az elvégzésére, kompressziós bandázs és kompressziós harisnya formájában. A terápia eme fázisának kihagyásával nagy lehetőségek vesznek el a sikerességet nézve.

A manuális nyirokdrenázs után közvetlenül felhelyezendő bandázs vagy kompressziós harisnya segít az előzőleg elért állapot hosszabb ideig való megtartásában. Jó esetben egy nem túl súlyos nyiroködéma esetében a kompressziós terápia és heti egy, talán kétszeri manuális nyirokdrenázs kezelés mellett egy, a beteg által jó állapotnak minősített helyzet könnyedén fenntartható. A kompressziós terápia nélkülözésével már a drenázs utáni kezelőasztalról való felállással megkezdődik a szövetek nyirokfolyadékkal való telítődése és jóval hamarabb áll vissza a duzzanat. Hogy miért is beszélünk ennyit a kompressziós terápia fontosságáról? Sok esetben a páciensek a 'nem kényelmes, túl meleg, macerás' okok miatt utasítják el a kezelést.

Fontos tudni, hogy a kompresszió elhagyásával gyorsabb utat engedünk a nyiroködémás folyamat romlásának, hiszen a folyamatosan felgyülemlő ödéma miatt, a szövetek károsodnak, a folyamat előrehalad. Egyre kevésbé lesz mér elég az ödéma csökkentéséhez, az ödéma mentességhez a heti egy alkalomszámú nyirokdrenázs, egyre hamarabb ér el a végtag egy duzzadtabb állapotba. A kompressziós harisnya vagy bandázs hordásának természetesen vannak bizonyos kellemetlenségei, de a hordás ugyanakkor sokkal jobb komfortérzetet biztosít a beteg számára.

Nyiroktorna

A nyirokterápia négy oszlopának – manuális nyirokdrenázs, kompressziós terápia, nyiroktorna, bőrápolás) egyikeként ismert torna a nyirokszaporulat könnyebb visszafolyását segíti elő a vérrendszerbe, valamint a további nyirokfelszaporodás ellen hat.

Érdemes napi legalább egy alkalommal egy 20-30 perces tornát beiktatni a napirendbe. A torna bizonyos szabályok betartásával könnyedén elsajátítható, egyszerűen végezhető. A torna során az ún. izompumpa lehetőséget használjuk ki a nyirokfolyadék visszaáramlásának segítésére. Ezt az izompumpa funkciót végtagjaink esetében a csukló-kéz (ökölbe szorítás-nyitás), valamint a boka-lábfej meghatározott mozgatásával (le-, és felfeszítés, lábujjakkal bekarmolás ) érhetjük el. Fontos a végtag megemelt helyzetében vagy az emelés ideje alatt végezni ezeket a mozgásokat, a leengedés útján pedig szüneteltetni. Ennek lényege, hogy az emelés közben, ahol a gravitáció is segítségünkre van, ún. visszapumpálást végzünk, majd a végtag leengedésekor a pumpáló mozdulatot elhagyva célozzuk meg az előző állapot stabilizálását. Ha van lehetőségünk a tornát bandázsban vagy kompressziós harisnyában végezni, még jobb eredményt érhetünk el, mivel a kompresszió alatti izomműködés még jobban serkenti a nyirok visszafolyását és akadályozza a felszaporodást.